weby pro nejsevernější čechy

Vánoce v Křišťálovém údolí začínají už tento víkend

25.-26. listopadu 2023 se otevřou sklárny, šperkařské a bižuterní dílny i muzea po celém Křišťálovém údolí. Návštěvníky čekají během víkendu zážitky z vlastnoručního tvoření, ale také možnost pořídit v klidu, s velkým předstihem dárky pod stromek. Vánoční překvapení nemusí jen nakupovat, mohou je i vyhrát. Návštěvnická soutěž nabídne desítky hodnotných cen, které darovali jejich tvůrci. Vánoční akce přináší také novinky. Například v Hubálově to bude rozměrná unikátní kopie papírového betlému z roku 1970, v Dětřichově na Frýdlantsku skleněná Křížovou cesta a v Jablonci nad Nisou vernisáž originální olejomalby, spojené se sklářskou historií města. 

Skláři a šperkaři o tomto víkendu pro zájemce otevřou více než tři desítky ateliérů a dílen, jde ale také o pět muzeí – turnovské, novoborské, kamenickošenovské a Minimuzeum skleněných betlémů v Železném Brodě.

Severočeské muzeum v Liberci zve do Křišťálové věže, vstupné do ní bude po oba dva dny výjimečně dobrovolné. K vidění je tam nejdelší skleněný žebřík na světě doplněný skleněnými objekty, které připomínají mraky. Autoři instalace, liberečtí bratři Jan a Ondřej Salanští, věnovali do návštěvnické vánoční soutěže právě jeden z těchto „mraků. „Chtěli jsme, aby tam byl ten vtip z toho propojení!“ doplňuje Jan Salanský.

Přístupná bude i jablonecká Střední škola řemesel a služeb. Tam studenti a učitelé pořádají den otevřených dveří spojený s vánočním jarmarkem, na kterém budou nabízet svou tvorbu.

V Jablonci bude v sobotu lákat návštěvníky také novorenesanční budova Sokolovny. Tam připravují vernisáž obrazu Ztracená identita od Moemi Yamamoto. Olejomalba zachycuje historické vrstvy vzniku města, odrážející rozvoj sklářského a bižuterního řemesla v regionu. S tématem je úzce spjata i budova současné sokolovny. Zájemce zaujme i originální audiovizuální instalace z korálkových ověsů v prostoru tamní studny, vytvořená podle návrhu Vítězslava Plavce.

Na Frýdlantsku můžou lidé zamířit do sklárny Spiderglass v Heřmanicích, v sobotu i v neděli od 9-17 hodin tam se setkají se sklářem Josefem Novotným. Ten je autorem 14 skleněných zastavení nově otevřené Křížové cesty smíření umístěné v zahradě Kostela sv. Anny v Dětřichově. Můžete si ji také projít, bude přístupná po oba dva víkendové dny od 10-16 hodin.

Vánoční atmosféru objeví návštěvníci například v železnobrodském Minimuzeu skleněných betlémů, v libereckém Vánočním domě Decor by Glassor, (kde najdou například úplnou novinku, ozdoby dekorované ilustracemi Josefa Lady,) ale také v rodinné dílně Evy a Karla Urbanových v Hubálově u Loukovce. V zahradě je uvítá unikátní rozměrný betlém. Inspirovaný je rozkládacím papírovým betlémem Vojtěcha Kubašty, který vznikl před více než padesáti lety.

Zahradní betlém, který na výšku měří dva metry a na šířku tři metry, je podle skláře Karla Urbana vůbec prvním svého druhu republice. Urbanovi ho představí poprvé v sobotu 25. listopadu. „U nás v dílně pak budou vystaveny novotisky pohádkových 3D knížek a rozkládací betlémy, říká Karel Urban. Vše bude dispozici, stejně jako detailní sklářská tvorba Urbanglass, což jsou například miniaturní figurky do betlémů.

„Sklo k Vánocům jednoduše patří,“ říká náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, Květa Vinklátová: „Připíjíte si o štědrovečerní večeři, nebo při setkáních s rodinou a přáteli. Na stromku se třpytí krásné skleněné vánoční ozdoby. I betlém, který doma stavíte, může být ze skla. Pro skleněnou krásu nemusíte nikam daleko, najdete ji u sklářů z Křišťálového údolí. V jejich dílnách, kde budu teď před Vánoci kromě rozpálené pece vonět i punč a svařené víno, vás rádi přivítají. Buďme na jejich práci hrdí.“

Návštěvnická soutěž

Mezi dary do soutěže vynikají například broušené objekty od manželů Beaty a Daniela Vágnerových z Chotyně a od Aleše Zvěřiny z Nového Boru. Neméně zajímavé jsou vázy ze skláren AJETO v Lindavě, Pačinek v Kunraticích u Cvikova a Novotný Glass v Novém Boru. Vánočně laděné ceny věnovaly například společnosti Rautis, Decor by Glassor a Detesk. Skleněným betlémem přispěli i manželé Urbanovi.

Černou mísu z lehaného skla daroval do návštěvnické soutěže sklář Josef Novotný z Heřmanic u Frýdlantu, autor nové Křížové cesty smíření v Dětřichově. Vázu taktéž vyrobenou technikou lehaného skla věnovala Martina Šrýtrová ze Studia Mimoosa v Přepeřích. Zúčastněná muzea věnovala darovala vstupenky, kalendáře a knihy.

Do slosování soutěže se návštěvníci přihlásí jednoduše, díky soutěžnímu QR kódu, který najdou na všech přístupných místech akce. Vylosovaným výhercům předají ceny skláři a další tvůrci na slavnostní akci 11. prosince od 17 hodin v galerii Nisa Factory v Janovské ulici v Jablonci Nad Nisou.

Více informací o Křišťálovém údolí naleznete na webových stránkách CrystalValley.cz, na facebookovém profilu Visit Crystal Valley.

Tagy