weby pro nejsevernější čechy

Víkend Křišťálového údolí 14.-15. říjen 2023

V sobotu 14. a v neděli 15. října otevře své dveře víc než 60 výrobců, kteří návštěvníkům nabídnou nejen pohled do výroby, ale často i možnost vyzkoušet práci sklářů či šperkařů vlastníma rukama. Víkendu Křišťálového údolí se letos účastní například družstvo umělecké výroby Granát Turnov, které otevře své provozy pro veřejnost vůbec poprvé za 70 let své existence. Své provozy otevře i Preciosa Lighting z Kamenického Šenova, ta má pro všechny, kromě prohlídek svých provozů, připravené překvapení v podobě téměř 200 metrů čtverečních velkého obrazu, takzvaného murálu, na jedné ze svých budov. Víkend otevřených dveří začíná ale už v pátek 13. 10., Brniště bude slavit otevření unikátní Skleněné stezky.

Nová turistická stezka zaměřená na sklo připomene bohatou sklářskou historii Máchova kraje i současné významné sklářské osobnosti a společnosti. Návštěvníci jsou zváni na komentovanou prohlídku zhruba dvoukilometrové stezky. Sraz je v 15 hodin u barevně zářícího Skleněného stromu, který vytvořili skláři v huti Pačinek Glass. „Skleněná stezka má i speciální značení a herní prvky z barevných perliček Preciosa Ornela, použité ověsky z křišťálových lustrů nám zase darovala firma Glass Metal, která má výrobu v Brništi,“ říká Lucie Bínová z Podralského nadačního fondu: „Na stezce je k vidění i lustr „Jiří“ od Bořka Šípka, ten osvěcuje tamní kapličku.“

Křišťálové údolí se během druhého říjnového víkendu rozdělí na dvě části. V sobotu 14. října se na návštěvníky připravuje východ Křišťálového údolí, tedy Krkonoše, Český ráj a Jizerské hory. V neděli 15. října pak západní část, což jsou Lužické hory.

První víkendový den otevře v Turnově pro veřejnost družstvo umělecké výroby Granát. „Během komentovaných prohlídek ukážeme návštěvníkům, kde a jak se brousí vzácné české granáty, ale také jak se zasazují do šperků,“ říká Petra Pavlištová, obchodní ředitelka Granátu: „Pro děti jsme připravili dílničky, kde se můžou alespoň na chvíli stát zlatnickými mistry a představíme také výroční soupravu šperků, kterou naši designéři, brusiči a zlatníci vytvořili speciálně pro tuto příležitost. Sada je sbírkou sedmdesáti českých granátů výjimečné velikosti, naši zlatníci je doplnili patnácti sty drobnými granáty.“

Turnov láká i do nové Uličky řemesel, nebo do Muzea Českého ráje a na Den otevřených dveří šperkařské školy. Další uměleckoprůmyslová škola otevře v Jablonci nad Nisou, kde bude přístupná i Střední škola řemesel a služeb. Chybět nebude ani sklářská škola v Železném Brodě, která stejně jako většina ostatních škol nabídne tvorbu svých studentů ve školním obchodě.

Dalším z cílů by pro návštěvníky, kteří budou za skláři a šperkařskými či bižuterními mistry cestovat v sobotu může být pěnčínské Kittelovo muzeum – tam jim svou tvorbu předvede téměř 15 drobných sklářů, současně i umožní práci nad kahanem vyzkoušet. V Pěnčíně si lze také pohrát a tvořit s korálky ve společnosti Bead Game.

Na pomezí Křišťálového údolí, už ve středočeském kraji v Přepeřích u Dolního Bousova představuje svou tvorbu Martina Šrýtrová v ateliéru Mimoosa, kde nechá nahlédnout do tajů technik spékaného skla a vitráží. A fusing (spékané sklo) můžou vidět milovníci skla i na Frýdlantsku v Heřmanicích, pokud zamíří do Spider Glass, kde je čeká i rozsáhlá galerie ateliérového skla a šperku. Mimoosa i Spider Glass otevřou v sobotu i v neděli.

Své umění tvorby skleněných figurek nad kahanem předvedou i manželé Karel a Eva Urbanovi v rodinném domku v Hubálově v Loukovci. Čerství držitelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje budou mít ale otevřeno pouze v neděli.

V Liberci se Víkendu Křišťálového údolí zúčastní Dekor by Glassor, zve rodiny s dětmi na malování skleněných ozdob.

V Jítravě bude v neděli mimořádně otevřený kostel sv. Pankráce (14-16 hodin), který zdobí starobylý sklem zdobený oltář Božího hrobu.

V Kamenickém Šenově připravila Den otevřených dveří například společnost Preciosa Lighting. Návštěvníci vůbec poprvé uvidí běžně nepřístupné prostory, kde vznikají skleněné instalace a setkají se tam i s jejich tvůrci. Můžou se také těšit například na interaktivní hrátky se světlem a kreativní dílny.

Rozměrem největší novinkou v areálu Preciosy Ligting je mural art Světlonošky (Guardians of the light). „Chceme na návštěvníky i zaměstnance působit všemi možnými komunikačními nástroji a sdílet s nimi naše hlavní přístupy – komplexnost, inovativnost, kreativitu, respekt ke křišťálu i cit pro atmosféru,” vysvětluje Lucie Karlová, generální ředitelka Preciosa Lighting.

Velkoformátovou nástěnnou malbu, která zdobí budovu bývalé šenovské kotelny realizovalo liberecké STUDIO_STROY, při výběru barev se tvůrci inspirovali okolní přírodou Křišťálového údolí, jednotlivé části světlušek pak připomínají prvky spojené s výrobou křišťálových svítidel. „Tvořili jsme na štítové stěně, která je zhruba 18 metrů vysoká a šest metrů široká, obraz je ale i na bočních stěnách,“ říká Jiří Hořavka: „Jen pro představu o velikosti díla řeknu, že jsme využili 210 barevných sprejů na plochu o velikosti 199 metrů čtverečních. Zakládáme si na rychlosti, ten obraz nám trval 61 hodin čisté práce.“

I k velkoformátovému obrazu Světlonošek zaveze návštěvníky Kamenického Šenova speciální svozový autobus, který bude jezdit z Panské skály ke sklářské škole a sklářskému muzeu a následně právě do areálu Preciosa Lighting.

Šenov nabízí ale i další program. Kromě návštěvy nejstarší sklářské školy na světě a muzea můžou návštěvníci shlédnout i tvorbu sklárny Jílek (otevřeno jen v sobotu), Studia Bystro Design a ateliéru Vinu, přístupná bude například i sklářská a brusičská dílna Antares Art.

Hlad můžou návštěvníci Víkendu Křišťálového údolí zahnat například v Lindavě, ve sklářské krčmě AJETO. Tam si zájemci nejen vyzkouší práci se žhavou sklovinou a sklářskou píšťalou, na místě je bude také Daniela Divišová učit, jak zdobit sklo technikou pískování.

Stačí se pak přesunout do Nového Boru, kde stojí určitě za návštěvu Sklářské muzeum a sídlo společnosti Lasvit ve Skleněném a Černém domě. Zve i společnost Crystalex, ta představí podrobně celou svou výrobu. Otevřeno bude mít i rodinná sklárna Novotný Glass, provozuje také muzeum skla a současně i restauraci s přímým výhledem na sklářskou huť. Své umění ukáží například i manželé Zlata a Aleš Zvěřinovi.

Cesta pak vede do Slunečné do ateliéru brazilského scénografa a sklářského výtvarníka Ricarda Hoineffa. Ten bude předtím už v sobotu provádět návštěvníky na své výstavě „Příběhy“ v Křišťálovém chrámu, který patří k huti Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Konrétně huť Jiřího Pačinka bude přístupná po oba víkendové dny.

Na Českolipsku nevynechte ani Floriánovu huť nebo Sklárnu Svojkov.

Jde ale jen o malý výčet všech možností, jak strávit víkend se šperkaři a skláři, doporučujeme si vybrat konkrétní směr a navštívit po cestě jednoho tvůrce za druhým a třeba pořídit vánoční dárky konečně jednou s velkým předstihem.

Přesný aktuální seznam můžete sledovat zde ->

Tagy