weby pro nejsevernější čechy

Heinrich Lumpe velkoobchodník v Ústí nad Labem, náruživý to přítel přírody a ptactva.[vzpomínka]

Na jitřním svahu Mariánské skály v Ústí nad Labem vyrostl v posledních osmi letech park, ve kterém se příroda a umění důmyslně a sjednocují ve velký celek, který byl utvořen nikoli k oslavě krásy, nýbrž zejména na ochranu a udržení domácího ptactva. Tato tichá odlehlá stráň v bezprostřední blízkosti města se svými skalnatými roklemi, statnými stromy a hustým křovím byla již sama sebou oblíbeným útulkem domácího ptactva. Avšak její nový majitel, Heinrich Lumpe velkoobchodník v Ústí nad Labem, náruživý to přítelem přírody a ptactva, ji přetvořil v pravý ráj zpěvných ptáků, píše se v průvodci po Lumpeparku z roku 1916.

Hybatelem a zakladatelem téhle, v tu dobu obzvlášť, ojedinělé a revoluční ptačí rezervace byl Heinrich Lumpe, rodák z Doubice u Krásné Lípy,

Jak píše v jednom z článků na tohle téma Martin Krsek: Založení ústecké ptačí rezervace nebylo žádným diletantským dílem znuděného milionáře. Majitel velkoobchodu s železářským zbožím v Ústí nad Labem Heinrich Lumpe měl v době založení parku 49 let a už dlouhodobě se amatérsky zabýval ochrannou ptactva. Mezi jeho přátele se počítaly přední kapacity v oboru. Místo pro budoucí park vybíral společně s profesorem Jiřím Jandou, který v roce 1930 založil pražskou zoo. Plány na úpravu pozemku konzultoval s věhlasným přírodopiscem profesorem Josefem Kořenským. Parkové úpravy svěřil uznávanému zahradnímu designérovi Rudolfu Jenatskému.

Na místě původního ráje ptactva je dnes ústecká ZOO a ví pámbů co by tam bylo, kdyby nepřišel osvícený muž a nezachránil kousek přírody pro město, které se později stalo pohříchu synonymem průmyslového města odpudivého typu.

Koukněte na film, který je památce Heinricha Lumpeho věnován.

Tagy