weby pro nejsevernější čechy

Turistické autobusy v Českém ráji přepravily o tisíce turistů víc než loni

Řadu novinek pro cestující přinesla letošní sezona turistických autobusů v Českém ráji, které přepravují pěší i cyklisty. Vyhodnocení provozu po jejím ukončení přineslo pozitivní výsledky; ve vylepšeních a úpravách se bude pokračovat i v sezoně příští.

„Letošní pojetí autobusové dopravy v tomto turisticky oblíbeném regionu se oproti předchozím letům výrazně pozměnilo a ukázalo se, že jde o správné rozhodnutí. Zatímco v předchozí sezoně přepravily turistické autobusy v Českém ráji přes 14 tisíc cestujících, letos jich bylo téměř 24 tisíc,“ uvedlJan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Došlo k omezení některých turisty málo využívaných tras a naopak k posílení těch, o které je v sezoně zájem. Stejně tak se vylepšily možnosti přestupu mezi jednotlivými linkami.  „K úpravám vedlo zhodnocení poptávky v předchozích letech,“ doplnil Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti KORID LK, která v kraji koordinuje veřejnou dopravu. Úspěšnou byla například přímá linka z Liberce na hrad Kost.

Turistické autobusy jsou v provozu od června do září; o letních prázdninách jezdí spojů víc. Další možnosti spojení pak nabízí železniční linka z Turnova do Jičína, respektive Hradce Králové. Provoz linek společně zajišťují Liberecký a Královéhradecký kraj.

„Dobrá odezva od cestujících a organizací v cestovním ruchu nás těší a pro sezonu v roce 2020 připravujeme další novinky,“ sdělil Jan Sviták. „Například trasy vybraných osobních vlaků jedoucích přes Český ráj budou prodlouženy z Turnova do Malé Skály.“

 

Tagy