weby pro nejsevernější čechy

V Jablonci ocenili nejlepší orientační běžce, cyklisty, lyžaře a čtenáře map

Slavnostní vyhlášení nejlepších orientačních sportovců roku 2019 se uskutečnilo v sobotu 23. listopadu v Jablonci nad Nisou. Vítězové byli vyhlášeni ve čtyřech disciplínách – pěším orientačním běhu, mountain bike orienteering neboli MTBO, v lyžařském orientačním běhu a trail-o čili orientační disciplíně zaměřená na čtení a správnou interpretaci map.

„Orientační běh směřuje jako kvalitní sport na světové olympijské hry. Těší mě tedy, že má v Libereckém kraji kvalitní základnu, což dokázali naši mladí sportovci na IX. hrách Letní olympiády dětí a mládeže, kde přispěli k pátému místu šesti zlatými, třemi stříbrnými a čtyřmi bronzovými medailemi,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V nejsledovanější kategorii, pěším orientačním běhu, zvítězil počtvrté v řadě Vojtěch Král z klubu SK Severka Šumperk, na druhém místě skončila Denisa Kosová z klubu OK 99 Hradec Králové. Třetí místo obsadila věkem ještě juniorka Tereza Janošíková, jež stejně jako Král reprezentuje klub SK Severka Šumperk. „Ačkoliv jsme na mistrovství světa ve štafetách skončili až třetí, myslím, že právě tam jsem podal svůj nejlepší výkon,“ vybíral Vojtěch Král ten nejlepší výkon ze svých letošních úspěchů.

V kategorii MTBO byla nejlepší závodnicí roku Veronika Kubínová, za lyžařský orientační běh zvítězila Petra Hančová. V disciplíně trail-o byli vyhlášeni Pavel Dudík a Pavel Ptáček. Do síně slávy vstoupil Václav Zakouřil, průkopník lyžařského orientačního běhu a dlouholetý trenér, a Svatava Nováková, medailistka z Mistrovství světa v LOB 1980 a stále nadšená orientační běžkyně.

V pozadí nezůstala během večera ani vrcholná orientační akce, která se na Jablonecku chystá – Mistrovství světa v orientačním běhu. Uskuteční se za finanční podpory Libereckého kraje v létě 2021 a jednotlivé závody se budou krom oblasti Kokořínska odehrávat právě v lesích Jizerských hor. „Závod, který se zde poběží v červenci roku 2021, jen potvrdí to, že zdejší region je zasvěcený sportu. Chystané mistrovství navíc provede závodníky jeho nejmalebnějšími místy. Věřím, že mnohý z účastníků si zdejší kraj zamiluje a bude se sem s láskou vracet,“řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

 

VÝSLEDKY ANKETY O NEJLEPŠÍ ORIENTAČNÍ BĚŽCE ROKU 2019

1. KRÁL VojtěchSK Severka Šumperk169 bodů
2. KOSOVÁ DenisaOK 99 Hradec Králové129 bodů
3. JANOŠÍKOVÁ TerezaSK Severka Šumperk93 bodů
4. HORČIČKOVÁ VendulaOOB TJ Slovan Luhačovice57 bodů
5. NYKODÝM MilošSK Žabovřesky Brno54 bodů

 

Tagy