weby pro nejsevernější čechy

Novou brankářskou akvizicí Bílých Tygrů se stává perspektivní Petr Kváča

Dvaadvacetiletý brankář Petr Kváča bude od nové sezóny hájit branku Bílých Tygrů Liberec. Pravidelný mládežnický reprezentant se s libereckým klubem domluvil na smlouvě s délkou trvání do 30. dubna 2022 a možnou následnou jednoletou opcí. Brankář už se zapojil do individuální přípravy řízené klubem.

Byť Petr Kváča za Liberec doposud neodehrál ani jedno utkání, jedná se o návrat do organizace Bílých Tygrů. Perspektivní gólman totiž nejen, že s hokejem začínal v Benátkách nad Jizerou, ale především v sezóně 2016/2017 odchytal za svůj mateřský klub 7 utkání. Ve stejné době, při zranění Jána Lašáka, navíc kryl záda Romanu Willovi na lavičce Bílých Tygrů. Do utkání ale nezasáhnul. A tak si svou extraligovou premiéru odbyl až o rok později v dresu pražské Sparty. Pak se mihnul v brankovišti Litvínova, aby v loňské sezóně zakotvil v dresu Třince, kde se po odchodu Patrika Bartošáka úspěšně popasoval s pozicí týmové jedničky. V extralize Kváča doposud nastoupil k 35 zápasům.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha:

„Stejně jako v případě předchozích ohlášených posil je i příchod Petra Kváči výsledkem jednání Filipa Pešána, před jeho odchodem k českému národnímu týmu. Současné vedení našeho klubu po vyjasnění všech neznámých aspektů na začátku aktuální sezóny tento příchod finalizovalo. Petr Kváča je pro Bílé Tygry brankářem s výraznou perspektivou. A veřím, že naváže na výkony svých podobně perspektivních předchůdců Romana Willa a Dominika Hrachoviny. Stejně jako Rachůnek s Grígerem přistoupil i Kváča na korekce své mzdy.“  

Vyjádření hlavního trenéra Patrika Augusty:

„Jsme rádi, že Petra můžeme přivítat v naší organizaci. Je to mladý brankář s velkým potenciálem, který již ukázal v extralize. V brance má dobrý pohyb, je soutěživý a věříme, že má všechny předpoklady být u nás ještě lepší.“

Profil Petra Kváči:Petr Kváča s hokejem začínal v Benátkách nad Jizerou. Ve čtrnácti letech se po angažmá v Mladé Boleslavi zabydlel na jihu Čech, kde oblékal českobudějovický dres. V Motoru prošel dorosteneckými kategoriemi i juniorkou a v osmnácti letech debutoval ve druhé nejvyšší soutěži. Kváča dostal i další příležitosti a měl svůj podíl na postupu Budějovic do baráže. Výrazně navíc nakoukl do mládežnických reprezentací.

V další sezóně už byl rodák z Brandýsa nad Labem jasnou jedničkou svého týmu a v mladém věku patřil mezi nejlepší gólmany ligy. Jeho jméno dokonce zaznělo také na draftu NHL, kde na něj ze 117. pozice získalo práva Colorado. V organizaci Avalanche se později zúčastnil i nováčkovského kempu.

První extraligové utkání odchytal Kváča v ročníku 2017/18 za Spartu, kam měl z Motoru vyřízené střídavé starty. V Českých Budějovicích znovu potvrzoval vysoké standardy a v následující sezóně ochutnal nejvyšší soutěž formou střídavých startů v Litvínově a Třinci. Právě na Oceláře udělal dojem a řekl si o velký přestup.

V Třinci měl Petr Kváča krýt záda Patriku Bartošákovi, avšak poté, co Bartošák v klubu skončil, přebral roli jedničky. A příležitosti se rozhodně nezalekl! Ve třiceti utkáních základní části zaznamenal více než 92% úspěšnost zásahů a průměrně dostával jen lehce nad dvě branky za zápas. Po ročníku, který zkrátila pandemie koronaviru, kývl na nabídku Bílých Tygrů.

Tagy