weby pro nejsevernější čechy

V sobotu (30. 5. 2020) se uskuteční další setkání na hranicích. A bude jich mnoho.

Mezinárodní iniciativa Soboty pro sousedství / Samstage für Nachbarschaft / Soboty dla sąsiedztwa má na 1 500 nových členů. Sousedé, přátelé a příbuzní se opět setkají na takřka dvou desítkách míst na česko-německé a česko-polské hranici.

Tzv. zelená hranice se tuto sobotu 30. května od 14 hodin již potřetí promění z těžce prostupné bariéry na místa setkání sousedů, přátel a příbuzných, rozdělených již od března opatřeními vůči koronaviru. Občané zapojení do mezinárodní občanské iniciativy Soboty pro sousedství, která na Facebooku sdružuje již kolem 1500 příznivců zejména z Česka, Německa, Rakouska a Polska, proto vytvořili na hraničních cestách, loukách, mostcích nebo malých hraničních přechodech 18 kontaktních míst, na nichž se mohou legálně setkat lidé z obou stran hranice.

„Naše setkání umožňují lidem osobní setkání, aniž by podstupovali drahé testování na nemoc Covid-19 nebo museli jít do čtrnáctidenní karantény, případně aniž by byli nuceni lhát českým policistům na hranicích o důvodech překročení hranice,“ říká jeden ze spoluorganizátorů, ústecký germanista Jan Kvapil, který však zároveň dodává: „Akce jsou současně i vzkazem politikům a vládám, aby hranice co nejrychleji otevřeli, protože jejich uzavření nemá žádné zdravotní opodstatnění, a naopak neúměrně zvyšuje riziko velkých hospodářských, kulturních i sociálních následků v pohraničních regionech.“

„Naše setkání umožňují lidem osobní setkání, aniž by podstupovali drahé testování na nemoc Covid-19 nebo museli jít do čtrnáctidenní karantény, případně aniž by byli nuceni lhát českým policistům na hranicích o důvodech překročení hranice,“ říká jeden ze spoluorganizátorů, ústecký germanista Jan Kvapil.

Přes vládami avizovaná brzká ulehčení, která by situaci měla částečně zmírnit, se však lidé ze Sobot pro sousedství hodlají scházet i nadále. Právě zelená hranice je totiž stále dle zákona nepřekročitelná.

Pro velkou část organizátorů a účastníků mají ovšem tato setkání i hlubší politickou dimenzi. Uvědomují si geopolitickou situaci v širokém kontextu a potřebu spolupráce v rámci celé Evropské unie. „Potřebujeme koordinaci a spolupráci napříč celou Evropou. V dnešním propojeném světě se prostě musíme domluvit a musíme být schopni postavit se k současným globálním výzvám společně, ať už je to pandemie nebo klimatická změna,“ uvedl Stephan Messner, jeden ze zakladatelů občanské iniciativy a spoluorganizátor setkání u Soví brány na Děčínsku. „Schengen je třeba nejen obnovit, ale reformovat pravidla tak, abychom do budoucna měli záruky, že již nedojde k živelnému a nekoordinovanému zavírání hranic, které škodí všem,” dodal.

Míst pro setkání přibývá, programy jsou čím dál pestřejší
Jedno z míst setkání se nachází čistě na česko-polské hranici nedaleko Náchoda, dalším místem je Trojzemí na Liberecku, v němž se stýkají hranice tří států – Česka, Německa a Polska. Nejvíce míst – celkem 16 – se nachází podél česko-saské a česko-bavorské hranice od Lužických hor přes Krušné hory až po Šumavu. Na všech místech setkání dosud vždy panovala příjemná a přátelská atmosféra a dle očekávání organizátorů a organizátorek tomu ani tentokrát nebude jinak. „Blíží se léto a tak se leitmotivem sobotní akce stane piknik a s ním spojené česko-německé kulinářské zážitky,” uvádí jedna z organizátorek setkání u Klínské brány v Krušných horách na Mostecku Lucie Bernhartová a dodává, že zde rovněž plánují pověsit cedulku na připomínku těchto sousedských setkání.

Pablo Schindelmann, organizátor setkání na Trojmezí v Ašském výběžku, přibližuje chystanou uměleckou intervenci: „Na tomto historickém místě, kde se scházejí hranice dnešního Česka, Saska a Bavorska, chceme symbolicky začít zašívání rány, kterou myšlenka evropské sounáležitosti utrpěla současnými událostmi.” Na pasece nedaleko Soví brány v Labských pískovcích se zase uskuteční lesní kolokvium na téma „hranice”, jehož se se svými krátkými příspěvky zúčastní lidé z různých oborů, jako jsou např. filozofie, umění, historie nebo přírodověda. Ze svých českých a německých sbírek tam rovněž bude předčítat děčínský básník Radek Fridrich. Některá místa budou i příležitostí pro i setkání místních představitelů obcí, dojde tak k třeba k setkání starostky a starosty krušnohorské Bublavy a sousedního Klingenthalu. Na mnoha místech bude rozverná atmosféra setkání zvýrazněna hudebním programem, a sice nejen třeba u výše zmíněné Bublavy, ale např. i na setkání u Jánských kamenů, kde jsou vedle vlastivědného povídání očekáváni i hudebníci, jako např. Štěpán Ježek z pražského Bennewitzova kvarteta a další. A rovněž i sami účastníci a účastnice setkání si rádi spolu zazpívají. Z nepočetného společného repertoáru je zřejmě nejoblíbenější úvodní píseň z animovaného seriálu Včelka Mája, kterou v německé i české verzi nazpíval Karel Gott a která se stala jakousi neoficiální hymnou těchto setkání.

Účastníkům všech akcí je přirozeně připomínáno, aby dodržovali veškerá ochranná opatření předepsaná v jednotlivých zemích.

Soupis všech míst setkání:
PL-CZ: malý hraniční přechod mezi vsí Žďárky a Pstrążna (Stroužné) v tzv. Českém koutku na Náchodsku: https://mapy.cz/s/fazesopahe (fb-událost: https://www.facebook.com/events/3068062876613544)
DE-CZ-PL: Trojzemí mezi městy Žitava, Hrádek nad Nisou a Bogatynia: https://mapy.cz/s/ragurukoke (https://hej-sousede.webnode.cz)
CZ-DE:
vrcholek Hvozdu v Lužických horách: https://mapy.cz/s/mohuzulugo
cesta u Jánských kamenů mezi Ojvínem (Oybin) a Krompachem v Lužických horách: https://de.mapy.cz/s/patubojada
malý hraniční přechod mezi městečky Steinigtwolmsdorf a Lobendava ve Šluknovském výběžku: https://de.mapy.cz/s/pagogedute (fb-událost: https://www.facebook.com/events/1105089939870775)
most přes řeku Křinici mezi Hinterhermsdorfem a Zadní Doubicí v Česko-saském Švýcarsku: https://de.mapy.cz/s/guhufovako
paseka u Soví brány mezi Jílovým u Děčína a Rosenthalem v Labských pískovcích: https://mapy.cz/s/fusofahuhu
Klínská brána směrem na městečko Neuhausen v Krušných horách: https://mapy.cz/s/nomukatuvo
společný střed obcí Vejprty a Bärenstein v Krušných horách: https://de.mapy.cz/s/lecoravaca
u hraničního přechodu Jelení / Wildenthal u saského Johanngeorgenstadtu v Krušných horách: https://mapy.cz/s/pulugulegu
malý hraniční přechod mezi Bublavou a Klingenthalem v Krušných horách: https://mapy.cz/s/movagujoco
louka vsí Adorf a Hranice v Ašském výběžku: https://mapy.cz/s/luvahunule
česko-sasko-bavorské trojmezí mezi vsí Mittelhammer a Trojmezí v Ašském výběžku: https://de.mapy.cz/s/hujanetoca
malý hraniční přechod v městečku Hohenberg an der Eger směrem na Libou na Chebsku: https://de.mapy.cz/s/dodejuhema
malý hraniční přechod mezi Neualbenreuthem a Mýtinou na Chebsku: https://mapy.cz/s/guloporuca (fb-událost: www.facebook.com/events/2697261467052556)
malý hraniční přechod mezi obcemi Chudenín a Neukirchen beim Heiligen Blut v Českém lese: https://mapy.cz/s/hupolodalo (fb-událost: https://www.facebook.com/events/530819324466254)
hraniční přechod Höll – Lísková mezi městečky Waldmünchen a Klenčí pod Čerchovem v Českém lese: https://mapy.cz/s/rarugadofa (fb-událost: www.facebook.com/events/530819324466254)
malý hraniční přechod mezi Novým Spálencem u České Kubice a vsí Klöpflesberg u Furthu im Wald na Všerubské vrchovině: https://mapy.cz/s/gesanavuso (www.novy-spalenec.eu/sobotni-akce-na-hranici)

DOKUMENTACE SETKÁNÍ
https://www.facebook.com/groups/229694358306034
EVENT
https://www.facebook.com/events/244135470015125
WWW
www.hej-nachbar.webnode.com

Tagy