weby pro nejsevernější čechy

Letní štace Činoherního studia byla více, než úspěšná

V návaznosti na vynucenou dvojměsíční pauzu způsobenou koronavirovou pandemií přišlo Činoherní studio s nápadem zrealizovat v druhé polovině června a v první polovině července sérii hraní pod širým nebem na různých místech v okolí centra Ústí nad Labem. V zahradě Českého rozhlasu Sever, na termálním koupališti v Brné a na gotickém hradě Střekov uvedlo celkem 18 představení. Z toho dvě inscenace zahrálo v premiéře a dvě představení v podání hostujícího Spolku Kašpar. Celkem Letní štaci navštívilo na 2000 diváků a valná většina divadelních produkcí byla vyprodaná.
Prvním představením Letní štace a zároveň českou premiérou byla autorská variace Bratrstvo kočičí pracky v režii Jana Plouhara. Pro nepřízeň počasí se místo na zahradě Českého rozhlasu Sever dvě premiérová představení v jeden den odehrály pod střechou Činoherního studia. Následujícímu představení Snu noci svatojánské už přálo počasí, proto se mohlo uskutečnit a odehrát pro vyprodané hlediště na hradě Střekov. Pohádkový příběh pro rodiny s dětmi Ronja, dcera loupežníka také doplatil na nevyhovující počasí a musel se zahrát na domácím jevišti. Těsně na začátku generálkového týdne inscenace Pábitelé stihlo ještě Činoherní studio odehrát na hradě Střekov komedii Sen noci svatojánské a to opět pro plnou kapacitu.

Druhou premiérou Letní štace byli Pábitelé, koláž obrazů a zápisků Bohumila Hrabala v režii Davida Šiktance. Všechna představení Pábitelů byla naplánovaná do romantického prostředí plovárny v Brné. Tam se nakonec uvedla premiéra, první repríza se musela kvůli nečekané bouřce zrušit a druhá repríza se uskutečnila v Činoherním studiu, protože předpověď počasí opět predikovala déšť a bouřky. Další reprízy Pábitelů se však už hráli na koupališti v Brné a to pro vyprodané hlediště. Ve stejném prostředí jako Pábitelé se pak ještě dvakrát představil host Letní štace a to Spolek Kašpar se svým Rozmarným létem.

Z termálního koupaliště v Brné se pak Letní štace přesunula na hrad Střekov. Dvakrát se tam plné kapacity hlediště dočkal Sen noci svatojánské a dvakrát také reprízy Bratrstva kočičí pracky. Na hradě Střekov se ze své venkovní premiéry těšila i komedie Pan Kolpert. Sice až při svém druhém uvedení, protože první den hraní v kulisách gotické dominanty Ústí nad Labem zhatil déšť.

Vedení ústeckého Činoherního studia považuje premiérovou Letní štaci za vydařenou a věří, že příští rok na letošní úspěch naváže a vznikne tím v Ústí nad Labem tradice divadelního festivalu, který se vedle srpnové Divadelní zahrady bude etablovat na mapě letních kulturních událostí krajského města.

(zdroj tisková zpráva Činoherního studia)

 

Tagy