weby pro nejsevernější čechy

Střekovské hudební léto letos podvanácté a naposledy

Tradiční letní hudební minifestival STŘEKOVSKÉ HUDEBNÍ LÉTO, situovaný do krásného prostředí romantické ústecké dominanty, se letos uskuteční naposledy. Nabídne tři koncerty na hradní terase.

17.7. 20.00 PETR KALANDRA MEMORY BAND

70 let od narození, 25 let od úmrtí – to je rok 2020 pro výraznou osobnost, jakou Petr Kalandra bezpochyby byl. Střekovské hradby nebudou při vzpomínce na Petra chybět. Přijďte si zavzpomínat.
Zpráva o předčasném úmrtí Petra Kalandry zasáhla v roce 1995 širokou hudební veřejnost. Odešla osobnost, která v dobách komunismu přinášela českému posluchači americký folkrock, blues ale i skvělou náladu. Dodnes si všichni Petrovi obdivovatelé připomínají jeho písně díky oficiálním nahrávkám (Marsyas, ASPM, Bluessesion I, II…) ale i díky mnoha amatérským záznamům z koncertů.
Skupina Petr Kalandra Memory Band vznikla v roce 2005 jako pocta Petru Kalandrovi. Jejich koncerty jsou nabité hitovkami ale i méně známými skladbami z repertoáru Petra Kalandry, Marsyas nebo ASPM.
Večer ve společnosti skupiny Petr Kalandra Memory Band Vás přenese o několik let zpět, kdy všichni chtěli táhnout za zakázaný provaz, ale jiným směrem než jim bylo určováno. Večer plný pohody a skvělých písní, které Vám připomenou, že blues má 12 taktů, které uměl každý spočítat a že všechny princezničky, co jsou zklamaný už dneska ví, jak chutná solnej sloup.

31.7. 20.00 PRAGUE CELLO QUARTET

Představa jít na jejich koncert může pro rockera, folkaře nebo popaře znamenat neuvěřitelnou nudu. Opak je ale pravdou. Sedíte a těšíte se na další a další kousek, protože zábavným slovem provázené skladby nejsou vážnou hudbou. Je to jako když se Vás někdo zeptá, jestli máte vážnou známost.  V případě Prague Cello Quartetu můžete bez váhání říct: „Ne! Veselou!“                                                                    Prague Cello Quartet je jedinečný český soubor čtyř violoncellistů, kteří publiku nabízejí koncertní show složené nejen ze známých skladeb klasických mistrů, ale také z populárních filmových melodií nebo jazzových, popových či rockových hitů. To vše v originální úpravě pro čtyři violoncellisty a jejich nástroje.
Soubor vznikl v roce 2006 a v současném složení hraje od roku 2012. Členové PCQ, absolventi pražské Hudební akademie, Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč mají za sebou řadu individuálních úspěchů i účastí na prestižních domácích i zahraničních festivalech. PCQ vystupují nejen na českých pódiích – v roce 2016 absolvovali turné po Japonsku, v roce 2017 vyrazili do Číny a Jižní Koreje.
Prague Cello Quartet má na svém kontě celkem čtyři alba: No.1 (2011), Top Secret (2013), Happy (2018) a Broadway (2019).

14.8. 20.00 JANANAS

Kapela, která  přijede do Ústí nad Labem potřetí za sebou. Pravidlo „dvakrát a dost!“ můžete porušit pouze u pár kapel a Jananas je jednou z nich. O to víc, když se měli v Ústí objevit na Interportě, ale celková situace kolem koronaviru jim to nedovolila.  V neposlední řadě není lepšího uskupení, které by se s festivalem dokázalo rozloučit lépe. Patos nečekejte, ale velké a emocemi nabité to rozhodně bude.

Poslední koncert festivalu Střekovské hudební léto. Přijďte se rozloučit s námi i s Jananasem. Jananas je kapela, kterou si nespletete. Skupina vedena charismatickou zpěvačkou Janou Infeldovou tak dlouho narušovala stereotypy folkového žánru, až tuto škatulku přerostla. Skupina podle svých slov vznikla v roce 2005 a první veřejné vystoupení měla v roce 2007. To ještě jako duo, protože tvůrčí jádro skupiny od začátku tvoří kromě zpěvačky Jany Infeldové také kytarista Jan Vávra. Brzy k sobě přibrali baskytaristu Jaromíra Fulneka, který se podle legendy kvůli kapele naučil na baskytaru za pouhých čtrnáct dní.
Poprvé na sebe Jananas upozornil na největším českém folkovém festivalu Zahrada, kde v roce 2009 získal ocenění. Poté se skupina spojila s producentem Martinem Ledvinou a vydala svůj eponymní debut. Za tuto desku, která vyšla poťouchle na Silvestra roku 2010 u vydavatelství Indies Scope records, získala skupina hned pár měsíců na to nominaci na cenu Anděl v kategorii folk a country. Následně navštívila snad všechna myslitelná i nemyslitelná podia českých klubů a festivalů. To již s bubeníkem Janem „Chili“ Chalupou, který se stal brzy stálým členem sestavy.
Skladbu Pražské jaro z debutové desky si v roce 2011 vybral Český rozhlas Vltava jako jingle pro přímé přenosy ze skutečného festivalu Pražské jaro. V roce 2014 pak kapela obohatila silvestrovské vysílání stanice ČRo 3 – Vltava koncertem a zároveň rozhlasovou hrou.
Inteligentní texty a jemný podvratný humor je hlavní devízou Jananasu. Cílená mystifikace občas dovede kapelu do svízelné situace, například, když všichni hudební novináři a fanoušci začnou věřit, že kapela je z Brna.

(zdroj Střekovské hudební léto)

Tagy