weby pro nejsevernější čechy

Otevření Severočeského muzea se odkládá

Přestože 2. etapa modernizace hlavní budovy Severočeského muzea je u konce, rozhodlo se vedení muzea po dohodě s Libereckým krajem a Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje odložit plánované otevření na dobu, až se zlepší celková epidemiologická situace. Brány muzea se tak veřejnosti 5. prosince ještě neotevřou.

„Muzeum bylo téměř tři roky uzavřené. Připravilo pro návštěvníky kompletně novou náplň expozic, tudíž se i přes nařízená omezení dá očekávat velký zájem veřejnosti o jeho návštěvu. Limit lidí, kteří mohou být společně ve vnitřních prostorách, je však tak malý, že by se to celé velmi těžce organizovalo. Nechceme, aby otevření a návštěva muzea byly spojeny se zbytečným rizikem nákazy a šíření nemoci Covid-19, proto jsme se po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí rozhodli k tomuto kroku,“ sdělil Jiří Křížek, ředitel muzea.

Projekt v objemu 143 milionů Kč, který byl podpořen Evropskou unií, je úspěšně dokončen.

Rovněž je hotová proměnná výstava Liberec kontra Reichenberg o vývoji zdejší architektury, výstava známého českého typografa a výtvarníka Rostislava Vaňka a také stálá expozice Liberecké fragmenty. Výstavní projekty finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Na 5 000 metrech čtverečních čeká dále na návštěvníky nová přírodovědná expozice Doteky severu o krajině a přírodě Jizerských hor a Frýdlantska, nová Galerie FOG, zaměřená na uměleckou a historickou fotografii, a expozice Krása+Užitek, která se v České republice zařadí mezi nejrozsáhlejší muzejní prezentace uměleckých řemesel. „Prodloužení uzávěrky muzejní budovy využijeme k tomu, abychom v klidu dokončili všechny úklidové a instalační práce, které jdou nad rámec plánované 2. etapy obnovy. Doufáme, že se situace brzy zlepší tak, abychom mohli ještě letos bez obav otevřít,“ doplňuje Křížek.

Nové lustry místních výrobců

Interiéry muzea nově ozdobí nádherné lustry, které pomohou propagovat práci místních umělců a řemeslníků. Stalo se tak díky intenzivní spolupráci muzea s firmami Preciosa Lustry, a. s., a WranovskyCrystal, s. r. o., v rámci projektu Křišťálové údolí.

„Moc mě těší, že se naši přední výrobci lustrů budou prezentovat v nově otevřeném Severočeském muzeu svými špičkovými výrobky. Vždyť je to uměleckoprůmyslové muzeum. A právě tradice výroby lustrů v našem kraji je v současnosti obohacená o inovativní přístup těchto firem,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Aktuální dění v muzeu sledujte na: https://www.facebook.com/muzeumlb

Popisky k fotkám:

1– Nová uměleckohistorická expozice Severočeského muzea v Liberci, nazvaná Krása+Užitek; foto: Milada Dománková, Severočeské muzeum

2– Architektonický model vysílače a hotelu na Ještědu – ústřední exponát otevírací výstavy Liberec kontra Reichenberg, která se věnuje stavebním proměnám krajské metropole; foto: Milada Dománková, Severočeské muzeum

3– Nové vlastivědné expozici Liberecké fragmenty dominují historické předměty z libereckých střech a věží; foto: Milada Dománková, Severočeské muzeum

Tagy