weby pro nejsevernější čechy

Zámek v Zahrádkách proslavili filmoví Básníci, dnes čeká na záchranu

Smutné torzo zámku se již dlouho vypíná na návsi v Zahrádkách na Českolipsku. Letos 30. ledna tomu bude osmnáct let od doby, kdy zřejmě nešťastnou náhodou vyhořel. Sídlo, které navštěvovalyosobnosti jako například František Palacký, Božena Němcová nebo Josef Dobrovský, je tak bohužel nepřístupné.

„Je velká škoda, že se zatím nedaří zámek zrekonstruovat. Jedná se totiž o rozsáhlý objekt a pokud by mělo k rekonstrukci dojít, náklady by činily stovky milionů korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Renesanční sídlo, známé také jako Nový Zámek, nechala pro svého syna Jana postavit na místě někdejší tvrze okolo roku 1550 Kateřina z Vartenberka. Po bitvě na Bílé hoře Vartenberkové o panství přišli a konfiskát koupil Albrecht z Valdštejna. Ten nechal zámek upravit do barokní podoby a nechal u něj vybudovat zámecký park.

Po smrti Albrechta připadl zámek jeho manželce a dceři Marii Alžbětě, která se provdala za člena rodu Kouniců. Během jejich pobytu na zámku došlo k dalším úpravám nejen zámku, ale i okolí. Potok, který teče přes údolí Peklo, byl upraven tak, aby se po něm hosté zámku mohli plavit.

V roce 1945 byl zámek vyvlastněn. Později v něm ministerstvo zahraničního obchodu vytvořilo domov mládeže a středisko pro zahraniční studenty, o němž se zmínil i černošský medik Mireček v jednom z dílů filmové série o Básnících. Od konce 20. století zámek vlastnila pražská Univerzita Karlova.

K vyhořelé budově se nesmí, volně přístupný je tak jen okolní areál s parkem. V parku i okolí se nachází řada soch a mnoho vzácných stromů. Součástí areálu je, jak už to u zámků bývá, také řada hospodářských budov.

Tagy