weby pro nejsevernější čechy

Naivní divadlo dokončilo novou inscenaci Lišák Renard

Divadla jsou stále zavřená, to však nebrání loutkářům z libereckého Naivního divadla v přípravě nových inscenací. Od ledna tu pod vedením režiséra Martina Tichého, zkraje přerušené karanténou, probíhalo intenzivní zkoušení hry Lišák Renard, které nyní dospělo do zdárného konce. Ačkoli si tato novinka musí na premiéru před diváky ještě počkat, už nyní je na webových stránkách divadla možné zhlédnout malou ochutnávku v podobě fotografií a také reportáž o tom, jak vlastně taková zvířecí loutková inscenace vzniká.

Jak uvádí dramaturg NDL Vítek Peřina, „diváci se mohou těšit na čistě iluzivní marionetovou komedii inspirovanou dlouhou řadou známých lišákovských příběhů o vychytralosti a lstivosti (renard ve francouzštině znamená nejen liška, ale přeneseně též chytrák). Ta může vést snadno k cestě vzhůru, ale ještě snadněji k následnému pádu. Hlavní hrdina, lišák Renard, žije se svou liščí rodinou na okraji velkého města. Postupně přichází na to, že lstivými krádežemi jídla naplní rodinnou spižírnu jednodušeji než poctivou prací. Jeho umění však narazí na odpor nejprve u okradených souputníků z říše zvířat, později u lidí, do jejichž ledniček si také najde cestu. Nejvíce se však Renardova nová lupičská profese zajídá
jeho vlastní rodině…
Inscenace režiséra Martina Tichého (v NDL například Pohádka o Liazce, Pohádka do dlaně nebo Pohádka o Raškovi) podle scénáře Borise Jedináka a s hudbou Ivana Achera je určena dětem od šesti let. S marionetami navrženými scénografem Robertem Smolíkem v ní hraje téměř celý soubor Naivního divadla. Premiéra se uskuteční po rozvolnění vládních opatření a otevření divadel.

Tagy