weby pro nejsevernější čechy

Koronavirus srazil návštěvnost turistických cílů v kraji o desítky procent

Zoologická zahrada, vědecké centrum iQLandia a DinoPark. Takové byly v loňském roce nejoblíbenější turistické cíle v Libereckém kraji. Vyplývá to z přehledu, který zveřejnila česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. Kvůli koronaviru však místa, kam lidé rádi míří, zaznamenala oproti roku 2019 propad návštěvnosti o desítky procent.
Do zoo si našlo cestu 276 tisíc turistů, do iQLandie 217 a do DinoParku 102 tisíce. V prvním případě jde o pokles o 31 procent, v druhém o 43 a ve třetím o 41 procent. Na dalších příčkách deseti nejnavštěvovanějších cílů v kraji následují hrad Trosky, aquapark v libereckém Centru Babylon, zámek Sychrov, hrady Bezděz a Valdštejn, liberecký iQPark a Bozkovské dolomitové jeskyně. Největší pokles návštěvnosti se projevil u Centra Babylon, kde činil 63 procenta. Nejméně se pokles projevil na Troskách a Bezdězu, kam dorazilo zhruba jen o 16 procent lidí méně.
Nejnavštěvovanějším místem Česka se v roce 2020 stala lanová dráha na Petřín, kterou využilo 1.014.000 návštěvníků, pražská zoologická zahrada, jejíž brány překročilo 851 tisíc návštěvníků a AquaPalace v Čestlicích s 537 tisíci návštěvníky. Nejnavštěvovanější turistický cíl Libereckého kraje, Zoologická zahrada Liberec, byla v celorepublikovém srovnání na třináctém místě, což je meziroční posun o pět příček. Seznam nejnavštěvovanějších turistických míst roku 2020 se nalézá na webu https://1url.cz/mKWPK.
Cestovní ruch je důležitou součástí ekonomiky. Před koronavirovou krizí tvořil 3 procenta HDP, zaměstnával přes 240 tisíc lidí a vytvářel obrat 300 miliard korun. Kvůli více než rok trvajícím omezením v cestovním ruchu způsobeným pandemií se návštěvnost turistů z ciziny vloni propadla o téměř 75 procent, domácí cestovní ruch i přes velmi silnou hlavní sezonu poklesl o 28 procent.
„Bohužel se domnívám, že zahraniční turisté budou i v letošním roce velmi opatrní a nemůžeme čekat nějaké výrazné zvýšení návštěvnosti ze zahraničí. Věřím ale, že čeští turisté budou objevovat zajímavá místa v našem kraji a pomohou tak alespoň částečně místním hotelům, penzionům a poskytovatelům dalších služeb v cestovním ruchu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Celkově přijelo v roce 2020 do ubytovacích zařízení v Česku o 11 milionů hostů méně než v roce předchozím. V prvním čtvrtletí letošního roku se v českých hotelích a penzionech ubytovalo pouhých 282 tisíc hostů, což představuje propad o 91 procent, u zahraniční klientely dokonce o 96 procent.
V celostátním srovnání se Liberecký kraj vloni umístil jako pátý nejnavštěvovanější, za celý rok do něj zavítalo téměř 773 tisíc návštěvníků. „Výhodou je, že se Liberecký kraj dlouhodobě orientuje na tuzemskou klientelu, váží si jí a připravuje tomu uzpůsobenou nabídku.
Zahraničních návštěvníků dorazilo málo, ale zejména v letní sezoně je částečně nahradili návštěvníci z Čech, Moravy a Slezska. Přesto jde však o pokles a situace v cestovním ruchu je tragická,“ dodala náměstkyně Květa Vinklátová.
Podle porovnání oproti roku 2019 se v Libereckém kraji ubytovalo o 270 tisíc hostů méně – návštěvníci z tuzemska dávali více přednost jednodenním výletům, navíc výrazně stoupla obliba cestování v karavanech a obytných vozech.
Pro letošní rok Krajský úřad Libereckého kraje a jeho turistické regiony připravují marketingové kampaně, které budou k návštěvě tohoto regionu lákat.

Tagy