weby pro nejsevernější čechy

Liberecký loutkový festival Mateřinka bude!

Mezinárodní festival loutkového divadla MATEŘINKA „21“ se v Liberci uskuteční v plánovaném termínu, a to od 15. do 19. června 2021. V rámci jeho 26. ročníku (koná se jednou za dva roky) se představí celkem osmnáct profesionálních loutkových souborů nejen z České republiky, ale i ze zahraniční. Během pěti dní mohou diváci zhlédnout na dvacet tři inscenací představujících výběr toho nejlepšího z tvorby pro děti od dvou do šesti let. Připraven je navíc bohatý doprovodný program. Hrát se bude v divadle i pod širým nebem, na různých místech v Liberci, ale také v Turnově a Jablonci nad Nisou.


Po více než sedmi měsících od uzavření divadel kvůli epidemii covid-19 je skvělé, že můžeme konečně začít hrát a že se festival Mateřinka uskuteční podle plánu. I když letošní šestadvacátý ročník bude vzhledem k vládním opatřením jiný než v minulých letech, věříme, že si ho diváci spolu s námi ve zdraví užijí. O kvalitní divadelní zážitek se postará čtrnáct profesionálních loutkových divadel z celé České republiky a čtyři soubory ze zahraničí, které během pěti festivalových dní odehrají více jak dvacet inscenací pro nejmenší diváky. Kromě toho se mohou děti i dospělí těšit na workshopy, koncerty a také na dvě výstavy,“ uvedla Kateřina Pavlů, ředitelka Naivního divadla.


Hlavní výstava s názvem ŠŠŠ. HŮŮ. HAF… NDL! bude přitom v liberecké Malé výstavní síni veřejnosti přístupná již od pátku 21. května. Dominovat jí bude scéna ze stejnojmenné úspěšné inscenace v podobě vláčků a překrásně řezaných loutek rozličných psích plemen.
Součástí expozice jsou také fotografie a výtvarné plakáty z řady dalších cenami ověnčených her včetně těch pandemických, připomínajících nedávné fungování divadla na virtuální oNDLine scéně.
Mateřinka je festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v České republice a široko daleko v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro nejmenší diváky. Do festivalového programu, který je soutěžní, jsou vybírána představení statutárních divadel, nezávislých souborů, privátních skupin i sólistů. Z nich na závěr navrhne odborná porota k ocenění ta nejzdařilejší. Mateřinka je festival s nezanedbatelnou tradicí, jehož
historie se začala psát v roce 1972.
Vstupenky na festival jsou již v prodeji, stejně tak na běžná sobotní představení. Poprvé zahraje Naivní divadlo dětem a rodičům 29. května v 10:00 hodin inscenaci Kabinet zázraků neboli Orbis pictus, zcela jedinečným zážitkem pak bude premiéra novinky Lišák Renard, která se v případě příznivého počasí uskuteční v pátek 4. června ve 20:00 hodin pod širým nebem na náměstí Dr. E. Beneše, a to u příležitosti Mezinárodního dne dětí.

Tagy