weby pro nejsevernější čechy

Televize představuje traily Lužických a Jizerských hor

Jízda na horském kole se stává fenoménem současné doby a Liberecký kraj má v tomto ohledu rozhodně co nabídnout: nížiny v Máchově kraji potěší hlavně rodiny s dětmi, zatímco kopce Lužických a Jizerských hor nabízejí potěšení pro opravdové drsňáky. V pořadu České televize prověřili regionální trasy moderátor Jiří Hölzel a sportovec Teodor Kováč. Zavítali do Lužických hor a do Bikeparku Tanvaldský Špičák.

„Jsme rádi, když k nám přijíždějí bikeři, kteří respektují, že mají jasně vymezený prostor pro svůj adrenalinový zážitek. Takových tras je v Libereckém kraji dostatek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lužické hory jsou dodnes tak trochu neobjeveným klenotem pohraničí; jejich nejvyšší vrcholy nedosahují ani 800 nadmořských metrů a přece jsou to hory se vším všudy. Trasa dlouhá 61 kilometrů, má převýšení 1470 metrů a správný jezdec ji zvládne za necelých šest hodin.

Startuje se na náměstí v Jablonném v Podještědí. Odtud sevyráží přes Janovice a Rynoltice k úpatí Loupežnického vrchu, dále po česko-německé hranici do Hrádku nad Nisou. Odtud následuje výšlap na Popovu skálu a sjezd zpět k Rynolticím. Další výšlap zavede na nejvyšší bod trasy – 749 metrů vysoký Hvozd. Finále vede přes Mařenice a po úpatí Jezevčího vrchu zpět do Jablonného. Mapa se nalézá na odkazuhttps://mapy.cz/s/mepepotoha.

Bikepark na Tanvaldském Špičáku zve na projížďku, během které se budou hodit dobře seřízené brzdy. Traily vedou lesem z vrcholu Špičáku a při jejich sjíždění je nutné poprat se s řadou terénních nerovností a klopených zatáček.

V iVysílání je pořad k dispozici na adrese https://1url.cz/6KHDu, popřípadě na YouTubeovém odkazu https://www.youtube.com/user/SevenDaysAgency. Více informací se lze dozvědět na webu https://potrailechpreshory.cz/.Pořad vznikl ve spolupráci s  turistickými regiony Jizerské a Lužické hory a finančně se na něm podílel Liberecký kraj.

Tagy