weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj hodlá na trati z Martinic do Rokytnice zachovat vlakovou dopravu

S využitím lokálky z Martinic do Rokytnice nad Jizerou pro tramvajovou dopravu počítá ve svých plánech sdružení Krkonošské metro. Liberecký kraj však na této trati hodlá trvale zachovat celoroční provoz vlaků.
„Spolu s Královéhradeckým krajem jsme dokonce sjednali dílčí obnovu vozového parku. Přibližně za rok a půl mají být na lokálce nasazeny známé vozy Regionova Českých drah, které mají vyšší kapacitu, pohodlná sedadla, nízkopodlažní vstup a prostornou toaletu. Jsou lépe vyhovující i pro vozíčkáře,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.
Nyní denně jezdí po trati s pravidelnými osobními vlaky typické motoráčky řady 810, několikrát týdně nákladní vlak a každoročně i parní vlaky pro turisty.
Liberecký kraj také ve spolupráci s místní samosprávou sdruženou do organizace Krkonoše – svazek měst a obcí již delší dobu plánuje trvalý celoroční provoz nostalgických, z většiny parních vlaků mezi Vrchlabím a Rokytnicí nad Jizerou. „To také souvisí s využitím nádraží Martinice v Krkonoších, které je kulturní památkou,“ zmínil náměstek Sviták. „Na trati z Martinic do Rokytnice ve vzdálenější budoucnosti Liberecký kraj nevylučuje možnost
provozu tramvají, jeho podmínkou by však bylo prodloužení dráhy přes město Rokytnice nad Jizerou k lanovkám.“
Podle současných zákonů nesmí vlaky a tramvaje jezdit po jedné trati zároveň. „Smíšený provoz vlaků a tramvají je v zahraničí v běžném provozu na mnoha místech, v České republice však chybí jeho legislativní ukotvení. Změnit zákon trvá mnoho let. Snadnější cestou bude pro
testování provozu tramvají vybrat jinou železnici bez plánovaného provozu vlaků,“ uzavřel Sviták.

Tagy