weby pro nejsevernější čechy

Výlet vlakem z Lípy do Jablonného přiblíží zámek i chrám

Výhodou prázdnin je, že lze podnikat řadu výletů, na které se jindy v průběhu roku nedostává čas. Koho nebaví se vozit autem nebo autobusem, může využít několik tipů na výlety vlakem. Jednou z takových výprav budiž jízda, která začíná v České Lípě a zamíří do Jablonného v Podještědí.
„Pokud se vydáte do Jablonného a jeho okolí, budete šlapat po cestách, po kterých šla historie tohoto kraje. Doporučuji si vyhledat bližší informace, protože i přesto, že se jedná o malé městečko, jeho historie vydá na knihu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Cesta vlakem potrvá půl hodiny a je nanejvýš vhodné se před cestou posilnit. Jablonné v Podještědí je totiž branou do Lužických hor, kde čeká nespočet možných zajímavostí.
První stopy z nádraží povedou na zámek Lemberk. Tříkilometrová procházka přiblíží řadu pozoruhgdných míst – ať už jsou to okolí Markvartického rybníku, lipová alej či Bredovský letohrádek, od kterého je to do cíle již velmi blízko.
Současná podoba zámku Lemberk představuje hned několik stavebních slohů, které během let tuto stavbu ovládly. Lze tu obdivovat ranou gotiku, pozdní renesanci, raně barokní nebo klasicistní úpravy. Na zámku se kromě prohlídek pořádají i koncerty a divadelní vystoupení.
Ze zámku vede cesta zpátky do centra města, kde je dobré se zastavit u Baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy. V rámci prohlídek je možný přístup do historického refektáře, ambitu kláštera a chrámové lodi s nádhernou barokní výzdobou.


Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj – cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Tagy