weby pro nejsevernější čechy

Novozámecký rybník láká na ptačí koncert

K nejvýznamnějším přírodním rezervacím patří Novozámecký rybník, který se nachází nedaleko České Lípy. Je součástí stejnojmenné národní přírodní rezervace, která byla vyhlášena v roce 1933 k ochraně význačných mokřadních společenstev. Vzhledem k tomu, že zde sídlí stovky ptáků, návštěvníky okouzlí ptačí koncert.
„Když si vyhradíte dost času, posadíte se k rybníku tak, abyste byli nenápadní, ztišíte se, a jen se budete dívat, odměna v podobě ptačí přehlídky vás nemine. Vždyť kde máte příležitost na jednom místě vidět tolik druhů ptáků,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Rybník je od roku 2014 součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, která je zařazena do sítě mezinárodních ornitologických lokalit Natura 2000. Rezervace je stanovištěm pro zhruba 220 druhů ptáků, například bukač velký, nebo jeřáb popelavý.
Dalšími chráněnými zvířaty jsou třeba blatnice skvrnitá a ropucha krátkonohá, nebo vydra říční a veverka obecná.
Ani vegetace svou pestrostí nezůstává pozadu. Lesní porosty tvoří podmáčené olšiny a křovité vrby. Na sušších místech se pak vyskytují borové porosty s dubem lesním, břízou bělokorou,
nebo osikou. Ve vodních společenstvech převažuje stulík žlutý a leknín bělostný.
Dříve rybník sloužil především k chovu ryb. Dnes jsou výlovy omezeny jen na krátkou dobu při snížení hladiny pro občasné opravy hrází.

Tagy