weby pro nejsevernější čechy

Na stavbu kaple Panny Marie v Hamru posloužily kameny z hradu Děvína

Řadou drobnějších církevních staveb se může pochlubit Liberecký kraj. Kdo se bude pohybovat v okolí Hamru na Jezeře, neměl by opomenout návštěvu tamní dominanty, která se tyčí na upraveném a od náletových dřevin vyčištěném Křížovém vrchu. Přímo za kaplí se nachází bývalý sad, který skýtá ideální místo na odpočinek nebo na krátké zastavení a pokochání se okolní krajinou.
„V letošní turistické sezóně lidé objevují místa, která bychom ještě před pár lety minuli. Pandemie nás připoutala doma, a jestli s sebou přinesla něco pozitivního, pak je to právě příležitost poznávat naší krásnou krajinu, včetně jejích kulturních a přírodních pamětihodností a zajímavostí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Kameny na stavbu kaple a její oltář byly dovezeny z nedalekého hradu Děvín. Po roce 1945 byla kaple, tak jako řada sakrálních památek v pohraničí, postupně zdevastována, ale díky rekonstrukci byla v roce 1992 zachráněna. Vysvěcena byla znovu v roce 1998. Celková větší rekonstrukce proběhla v roce 2008. 
Oltář je zdoben obrazem Poslední večeře páně. Hlavní obraz za oltářem zobrazuje svatou Pannu Marii s Ježíškem v náručí. Menší obraz vpravo představuje svatou Barboru – patronku horníků a po levé straně je vyobrazena svatá Zdislava – patronka zdejšího kraje. 
Kaple není jedinou památkou svého druhu v  Hamru na Jezeře . Dalšími jsou socha Piety a svatého Jana Nepomuckého.

Tagy