weby pro nejsevernější čechy

Bezednice. Studánka, která prý pohltila rytíře i s koněm

Prý nemá dno a kdysi v ní beze stopy zmizel rytíř i s koněm. Taková pověst obestírá studánku s všeříkajícím názvem Bezednice, která se nachází v turnovské části Vazovec v ohybu silnice vedoucí z Turnova k Frýdštejnu u odbočky do Dolánek.

„Myslím, že pro mnoho lidí, kteří běžně tuto oblast navštěvují, může být studánka Bezednice skutečně nečekaným objevem. Možná je to dobrý tip na podzimní výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jde pseudokrasový výtvor, v němž voda vyvěrá poté, co část své cesty údolím urazila skryta v podzemí. Dno studánky je v jednom pohybu. Písek, který jej tvoří, je tak jemně obroušen, že spíše připomíná kapalinu, která se pod vodou vlní a přelévá.

Ke studánce lze dorazit  po modré značce z Dolánek směrem na Frýdštejn. Asfaltová silnička, dobře sjízdná i na kole, provede nově rekonstruovaným podjezdem pod železnicí i silnicí, trochu zakličkuje mezi domky a začne velice mírně stoupat údolím Vazoveckého potoka. Bezednice je od začátku cesty vzdálena jen několik set metrů – objevuje se, obklopena několika  listnatými stromy, ještě před tím, než se po pravé straně otevře areál umělé pstruží líhně s domkem s ozdobnou plastikou ryby.

Tagy