weby pro nejsevernější čechy

Výlet Českým rájem provede po stopách rodu Rohanů

Za dřevěnou zvonicí se zvony zavěšenými srdcem vzhůru, luxusním kamenným posedem a dalšími zajímavostmi zavede osmnáctikilometrový výlet Českým rájem. Trasa není náročná a lze ji absolvovat prakticky v jakémkoliv období.
„Vydat se na tento výlet za pěkných předjarních dnů je příležitostí vychutnat si cestu bez velkého množství návštěvníků,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Cesta začíná v Rovensku pod Troskami, kde mají malebné roubené chalupy a pozoruhodnou dřevěnou zvonici, ve které jsou zavěšeny tři zvony srdcem vzhůru. V létě je možno v neděli v pravé poledne také naslouchat unikátnímu zvonění přímo ve zvonici.
Z Rovenska sleduje trasa modrou značku okolo studánky Koudelka s kapličkou, přes Dráčov a vyhlídková místa až na rozcestí Košov. Odtud se pak pokračuje až na vrchol Tábor po červených značkách. Při stoupání stojí za prohlídku kamenný Allainův kříž, který je
vytvarován do podoby půleného polena a nechal ho v původní dřevěné podobě postavit v roce 1849 kníže Kamil Rohan na památku svého bratra.
Na vrcholu kopce Tábor ve výšce 678 metrů turisty čeká barokní kostel Proměnění Páně, restaurace s turistickou chatou a cihlová Tichánkova rozhledna, z níž se naskýtá krásný výhled nejen celý Český ráj, ale i Orlické, Lužické, Jizerské hory až po téměř sto kilometrů vzdálenou Prahu.
Z nejvyššího bodu výletu pak cesta pozvolna klesá nejdříve po modré k Allainově věži, která byla původně postavena jako luxusní posed ve zdejší rohanské oboře, přes rozcestí Cidlina u železniční stanice, a dále po zelené až do Libuně, k vlakovému nádraží.

Tagy