weby pro nejsevernější čechy

Vlakem

Svět je složitej. A lidstvo zmatené. Nebo se to tak alespoň zdá.

Přibylo ukazatelů směru, návodů k použití a různých hlášení. Někam jdete, někam jedete, něco děláte, a když budete dodržovat ukazatele směru, číst návody k použití a poslouchat různá hlášení, bude všechno správně. Asi.

Tuhle jsem jel po dlouhé době vlakem. Těšil jsem se, že nebudu muset řídit a dávat pozor a že si zdřímnu, jenomže mě před každou zastávkou probudilo hlášení o tom, kam přijedeme, a při rozjezdu, kam budeme pokračovat. A protože je dopravní síť ještě stále rakousko-uhersky hustá a vláčky staví na každé mezi, hlášení bylo v podstatě kontinuální.

Chápu, že cestující, který na konkrétní trati jede poprvé, může být zmaten a nevědět, kde se právě nachází, ale ta informace se dá získat i jinak. Třeba samostatně.

Na přemýšlení o tomto fenoménu jsem měl spoustu času, když jsem pochopil, že neusnu.

Myslím, že kdybych chtěl slyšet nějaké zdůvodnění, proč nemůžu spát, dozvěděl bych se něco v tom smyslu, že dopravní společnost zkvalitňuje služby.

Kdybych se s jejich tiskovým mluvčím opil, mimo záznam by mi sdělil, že nějakej trouba, který zaspal a špatně vystoupil, společnost zažaloval. A že je tedy jednodušší nahlásit to pěkně nahlas všem.

Kdyby ovšem dopravní společnost chtěla své služby opravdu zkvalitnit, nabídla by těm, kteří vědí, odkud jedou a kam, a jsou natolik svéprávní, že se o sebe dokážou postarat sami, možnost cestovat v tichém voze.

Pochopitelně za příplatek, předpokládám.

(Příplatek samozřejmě zahrnuje i případy, kdy svéprávný cestující přejede. Jeden kolega v dobách, kdy byla pro cestování do kapitalistické ciziny potřeba výjezdní doložka, se na cestě vlakem do Rakouska na přejezdu ve Znojmě dozvěděl, že zapomněl odevzdat vojenskou knížku, takže musel zpátky do hlavního města, ale konzumace, jíž oslavoval tu možnost cestovat, ho zmohla natolik, že dojel až do Děčína, kde se dozvěděl, že ani do NDR nemůže, když nevrátil tu vojenskou knížku… Cesta se mu protáhla, ale s tou historkou vydržel dlouho.)

Zkrátka, cestování vlakem má pořád určité rezervy a jistě lze tento zážitek ještě zkvalitnit.

Nejlepší bude projednat to na nějakém výjezdním zasedání.

(psáno pro reflex)

Tagy