weby pro nejsevernější čechy

Liberec se vrátí o 445 let zpátky

Ve zlatém věku se město Liberec ocitne druhý červnový víkend. Tradiční jarmark připomene rok 1577, kdy ho císař Rudolf II. povýšil na město, a to Liberci umožnilo pořádat dvakrát ročně trhy, signovat listiny vlastní pečetí a znakem, který používá dodnes.

Chceme lidem přiblížit toto období, kdy město pod správou Redernů vzkvétalo. Uvidí, jak do města zavítá císař, aby předal primátorovi listinu a privilegia,“ popisuje za pořadatele scénář jarmarku Michal Buzek ze společnosti Elset.

Ohlédnutí za naší historií má letos ještě další význam, než je jen ten tradiční. Slavíme totiž 670 let od první písemné zmínky o městu Liberec (resp. osadě Reychinberch) z roku 1352 a také 220. výročí narození zakladatele slavného rodu Liebiegů, Johanna staršího, v roce 1802. Máme tedy důvod slavit, třeba zrovna historickým jarmarkem. Doufám, že si to naši občané i turisté užijí,“ říká náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Původní trhy se v Liberci konaly vždy 13. června a 11. září, a trvaly pokaždé osm dní. Letošní letní jarmark obsadí náměstí Dr. E. Beneše a přilehlé  ulice. V Kostelní ulici se utkají v sobotu rytíři a šermíři, v neděli tam dorazí historická vozidla. V ulici 5. května budou po celý víkend jízdy na koních,  Moskevskou ulicí budou pendlovat kočáry.  „Trhovci se postarají o to, aby se císař i všichni návštěvníci řádně pobavili a nasytili,“ doplňuje manažer produkce Ondřej Červinka.

Před radnicí se otevře alchymistická dílna, na rynku budou trestat zloděje a podvodníky, dorazí i kat Pawouk. Lidé se mohou těšit i na ukázky řemesel. „Součástí sobotního programu bude koncert skupiny Klíč, v neděli pak kuchařská show s Jiřím Vaníčkem,“ vypočítává Michal Buzek.

V sobotu večer projde městem pochodňový průvod, který vyvrcholí v show plnou ohňů, kouzel a pyrotechnických efektů, kdy magistr Kelley představí císaři stroj času a společně se vydají do minulosti a budoucnosti. „Cestování časem uzavře návštěva barona Liebiega v pekelném kočáře. Jarmark skončí v neděli v 17 hodin,“ dodává Ondřej Červinka.

Tagy