weby pro nejsevernější čechy

Ústí čekají na podzim divadelní hody, Kult už po pětadvacáté!

V pátek 1. července začíná předprodej vstupenek na programy 25. ročníku divadelního festivalu KULT. Na festivalu se představí celkem 12 divadelních souborů, uskuteční se 17 představení, z toho 4 premiérově. Hlavní program festivalu proběhne na 6 scénách. Kromě hlavního programu budou připraveny doprovodné programy v podobě besed a koncertů. Festival se uskuteční od 12. do 22. října v Ústí nad Labem.
„Tématem letošního ročníku je 25 (k)roků vpřed. Jeho různé formy se prolínají programem festivalu. Téma může být chápáno retrospektivně, odkud kam se za 25 let festival posunul a zároveň to značí výhled do budoucnosti. Kam směřujeme a jakým způsobem to reflektuje současné divadlo.“ uvádí ředitel festivalu Honza Kvasnička.
V rámci programu se představí několik mimořádných divadelních počinů loňského roku. Například inscenace Dušana D. Pařízka Zdeněk Adamec + Sebeobviňování Divadla Na zábradlí, která se opírá o text nositele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho. Handke se ve své poslední hře Zdeněk Adamec věnuje případu mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí. Inscenace je také unikátní tím, že se odehrává na dvou scénách. První část se odehraje v kostele sv. Vojtěcha a druhá v Severočeském divadle.
„Dalo by se říct, že festivalovou klasikou je hostování Studia Hrdinů, tentokrát se na festivalu představí autorský projekt Míry Bambuška Moje říše je z tohoto světa v hlavní roli se Sašou Rašilovem. Jak jsem se sama mohla přesvědčit, inscenace zraje jako víno, takže se nesmírně těším. A dalším mým oblíbeným počinem v této sezóně je autorský/experimentální projekt Miřenky Čechové Baletky, který dává nahlížet do zákulisí světa baletu a těžkostech mladé dívky na umělecké škole.“
uvádí Lenka Havelková, produkční festivalu. Podle ní slibují obě představení naprosto mimořádný zážitek, který se dostane divákům pod kůži.
Výraznou součástí programu jsou i dětská představení. A již tradičně jsou to ta nejlepší, která na
českých jevištích vznikla. Samotné zahájení proběhne v Letním kině v režii Jakuba Vedrala a souboru V.O.S.A. Theatre a bude vhodné především pro prodiny s dětmi. Pro nejmenší diváky přiveze Naivní divadlo Liberec pohádku Kabinet zázraků neboli Orbis pictus, která se inspiruje učebnicí Jana Ámose Komenského. A pohádkovou premiéru slibuje i Činoherní studio, pohádka nese název Svatojánský oheň a je na motiv knihy básníka Karla Šiktance v režii Davida Šiktance.
Celý program festivalu naleznete na www.festivalkult.cz , kde lze rovněž objednávat vstupenky.
Generální partnerem festivalu je tradičně Skupina ČEZ. Hlavními partnery jsou Ministerstvo kultury České republiky, město Ústí nad Labem a Ústecký kraj.

Tagy