weby pro nejsevernější čechy

Letní Krkonoše lákají na výlet k vodopádu, pivní stezku i jízdu na pneumatice

Léto je v Krkonoších stejně neodolatelné jako zima. Příroda v horách vybízí k procházkám a túrám. Ale ani ti, kteří chodí neradi pěšky, nemusí zoufat – hory protkává množství cyklostezek. Okolí Krkonoš nabízí i vyžití jako je geocatching, in-linové stezky anebo už legendární Lufťákova stezka.

„V letních měsících míří do Krkonoš mnoho turistů. Určitě je dobré na výlet vyrazit časně ráno a užít si probouzející se horskou přírodu. Možností, kam vyrazit, je opravdu mnoho,“uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Západní brána Krakonošova panství nebo Perla Krkonoš – tak se říká městu Harrachov. V zimě jde o ráj lyžařů a v létě se pak Harrachov mění na ráj turistů. Nedaleko něj leží Mumlavský vodopád, jehož název dokonale vystihuje zvuk, který voda vydává. Nejmohutnější vodopád v Krkonoších se hlučně řítí do hloubky přibližně deset metrů. Po modré turistické trase k němu z centra Harrachova vede krátká trasa: měří jeden a půl kilometru.

Zajímavostí je rovněž přes dva kilometry dlouhá Lufťákova stezka, na které čekají zajímavé zastávky s hádankami. V hotelu TOP pak turisté obdrží certifikát a samolepku s takzvaným lufťákem.

Větším adrenalinovým nadšencům lze doporučit letníjízdu na pneumatikách alias summertubing, třeba v Tubing Parku ve Špindlerově Mlýně. Oblíbená zimní atrakce už nekončí s posledním sněhem – na speciálních duších se lze svézt i v létě na  takřka dvousetmetrové trase s osmi zatáčkami. Jedná se o nejdelší summertubing ve střední Evropě.

Na své si ale přijdou i milovníci cyklistiky. Krkonošské cyklobusyaž do konce září pendlují mezi městy v podhůří a atraktivními místy Krkonoš. Většina krkonošských lanovek pak s koly a horskými koloběžkami v létě sveze zadarmo; výjimkou není ani lanovka Horní Domky v Rokytnici nad Jizerou s výstupem u chaty Lovčenka. Komu nestačí obyčejná cyklostezka, může si sjet si rock-it-nický Bike park. Po pořádném sportovním výkonu posléze čeká Krkonošská pivní stezka.

 

Tagy