weby pro nejsevernější čechy

Jsou nás mrtě. Co máme společného? [Dejiny lidí]

Jak víme: život lidský je tak složitý, že život člověka je proti tomu úplný hadr.

Na světě žije momentálně několik miliard lidí, takže tu máme několik miliard složitých životů, a to všechno trvá už pár tisíc let, takže to dohromady dá slušně obsáhlý materiál na to, abychom mohli úspěšně pochybovat, že najdeme nějaké jednotící prvky, které jsou celé této množině živočichů společné.

Lidé jsou prostě různí, zároveň jsou ale i jeden jak druhý. A celé skupiny se liší třeba podle toho, kde žijí a jakým výzvám kvůli tomu musejí čelit; někde je příšerná zima, jinde strašné vedro. U nás to počasí zatím celkem ujde — a i proto máme tendenci lidi i celé party, kmeny či národy nějakým způsobem srovnávat.

Vznikl tak obor, jemuž říkáme kulturní antropologie. Za víc než sto let její existence máme k dispozici spoustu poznatků, které jsou často pozoruhodné, někdy překvapivé, ale také třeba lehce zneužitelné. Jako třeba eugenika.

George Peter Murdock v roce 1949 založil Kartotéku lidských vztahů, ale také, a o to teď jde, navrhl 73 univerzálií, tedy jevů společných všem kulturám.

Jíme, sportujeme, bydlíme, modlíme se, rozmnožujeme se, a když to všechno skončí, pohřbíváme se. To jenom namátkou, všech třiasedmdesát témat společných celému lidstvu se sem nevejde. Nakonec – než si je všechna vygooglujete, můžete hádat, o která jde.

Lepší a vydatnější než pátrat na internetu je kouknout do knihy Dějiny lidí (vyd. Academia), již napsal Martin Rychlík. Hádáte dobře, najdete tu třiasedmdesát kapitol bohatě ilustrovaných fotkami a reprodukcemi činností, jichž se týkají.

Ačkoli je ta kniha opravdu monumentální, nabízí do téhle problematiky jenom první vhled, protože, jak jsme si řekli na začátku, lidí jsou mrtě a každej je úplně jinej.

Rád podotýkám, že poslední kapitola se věnuje žertování, což na vědeckém základě potvrzuje, že činnost, kterou se celý život zabývám, má v dějinách lidí své nezpochybnitelné a vědecky potvrzené místo!

P. S.: Dějiny lidí zmizely z knihkupectví fofrem, ale brzy budou dotištěny. A Martin Rychlík je také autorem knih Dějiny tetování a Dějiny vlasů, jež pravděpodobně nutně potřebuju.

(psáno pro reflex)

Tagy