weby pro nejsevernější čechy

Neznámý vynálezce infografiky, Fritz Kahn

Nepřišel bych na to, kdyby nakladatelství Paseka nevydala(o) komiks V hlavě Sherlocka Holmese a kdybych v jednom kuse nedumal, co mi ta titulní strana připomíná…

Takže: kdysi jsem si u nakladatelství Taschen objednal nějaké knihy (a běžně tam mám v košíku předobjednáno knih za pár stovek dolarů…) a protože asi dělám dojem nadějnej zákazník, připomínají se mi na sítích, a jestli já na ně ne, oni na mě myslí furt a mimo jiné i s knihou Fritz Kahn. Takže tu hlavu znám docela dlouho, ale nikdy jsem moc nezkoumal o co vlastně jde. Chyba!

Fritz byl totiž vynálezcem aplikace takovéhoto řezu člověkem, tady to byl konkrétně muž jako průmyslový podnik, neboli “Der Mensch als Industriepalast” (Man as Industrial Palace).

1926, © Kosmos Verlag

A je to vlastně fascinující. A to nebylo všechno. Ačkoli byl profesí gynekolog uvedl do praxe to, čemu říkáme infografika už ve třicátých letech minulého století. Nebyl úplně zdatným kreslířem, takže tuhle činnost outsorcoval na jiné a on sám byl pouze ideovým vůdcem. Předpokládám.

Takže nám třeba (před Woody Allanem vysvětlil, jak funguje třeba erekce.

1939, © Fritz Kahn

Nebo graficky vyjádřil kolik vlasové hmoty naroste na každé (neholohlavé) hlavě za den.

(Sto stop za 24 hodin).

1929, © Kosmos Verlag

Fritzův život nebyl právě idilicý, před druhou válkou musel prchnout před Hitlerem. Nejprve do palestiny, potom do Ameriky. Jeho dílo zapadlo.

Zpátky do hry se vrací díky Utě von Debschitz a Thilo von Debschitzovi, kteří stojí za stránkou https://www.fritz-kahn.com i za jeho berlínskou výstavou. A možná i za knihou, o které už byla řeč.

Jinak jsou zdroj týkající se tohoto chlápka dost skoupé, ale jeho Der Mensch als Industriepalastse nedávno dočkal animace a vypadá to úžasně.

(psáno pro kurvafix.cz)

Tagy