weby pro nejsevernější čechy

Naučná stezka Berghaus přiblíží historii krkonošského hornictví

Hornickou historii regionu připomíná naučná stezka nazvaná podle někdejší horské boudy Berghaus, která vede okolím Černého Dolu v Krkonoších. Je dlouhá jen kilometr, přesto se na ni vešlo hned deset zastavení s informačními panely.

Během zhruba hodinové procházky si lze prohlédnout pozůstatky po hornické činnosti v okolí Černého Dolu. Informační tabule připomenou dávno zaniklé doly, vysvětlí některé způsoby středověké těžby, prostřednictvím plánků a fotografií turisté také nahlédnou do podzemí a seznámí se s geologií Krkonoš.

„Návštěvníci hor často netuší, že má toto území hornickou minulost. A právě za poznáním této historie Krkonoš se můžete vydat. Vzhledem k délce stezky je to námět i pro rodiny s malými dětmi,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

K vidění jsou mimo jiné i propadlina po 80 metrů hluboké zavalené uranové šachtě, hornický náhon, skalní vrásy a ústí středověkého dolu. Na deseti informačních tabulích jsou ukázky zpracování rud, geologické profily, mapy důlních děl a fotografie z podzemí. Mimoto lze v Černém Dole navštívit též tematické Muzeum podzemí Krkonoš.

Tagy