weby pro nejsevernější čechy

Panenskou Hůrku založili horníci. Minerály tu lze najít dodnes

Nejednoho sběratele minerálů přitahuje osada Panenská Hůrka, která leží nedaleko blízko Bílého Kostela nad Nisou. Tuto ves na Ještědském hřbetu osadu založili před mnoha staletími horníci.

„Řada z nás vyráží na výlety do okolí Liberce a často ani nevíme, jaká mají ta místa historii. Snažíme se návštěvníků i místním nabídnout širokou paletu informací o našem kraji, Liberecko nevyjímaje. Doporučuji využít naše tipy a informace z webuwww.liberecky-kraj.cz,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

První počátky dolování spadají až k 13. století. Zánik dolů započal roku 1773, kdy tehdejší majitel panství Kryštof Kristián Clam-Gallas povolal c. k. horního hofmistra Josefa Jana Čapka z Kutné Hory, aby ověřil stará důlní díla na Panenské Hůrce. Ten konstatoval, že doly jsou již netěžitelné a další těžbu nedoporučil.

Ložisko je uloženo v komplexu metamorfovaných hornin, jakými jsou fylity, kvarcitické fylity a metadroby. Tyto prastaré horniny z dob prvohor mají mezi plochami břidličnatosti vložky křemenných žil a tyto žíly obsahují polymetalické zrudnění formace měď-olovo-zinek; na Panenské Hůrce se těžily nerosty obsahující prvky olova a zinku.

Nejběžnějším minerálem, který se zde vyskytuje, je křemen. Občas na něm jsou k vidění okrové povlaky oxihydroxidů železa, jinak je spíše bílé nebo šedé barvy.

Polymetalickou mineralizaci zastupuje hned několik nerostů. Hlavním minerálem je galenit. Doprovází jej chalkopyrit a pyrit. Rozpoznají se od sebe pouhým okem: chalkopyrit je mosazně žluté barvy s pestře nabíhajícími odstíny až do zelené. Pyrit takto výrazný není.

Dnes je ložisko zcela zlikvidované a stará důlní díla jsou z větší části sesutá. V okolí se nachází celá řada starých hald, na kterých lze výše zmiňované minerály hledat a nalézat. Lze říci, že z mineralogického hlediska je tato oblast v rámci Ještědského hřbetu nejperspektivnější.

Tagy