weby pro nejsevernější čechy

A pak přišel Film pro pamětníky

Na jednom kouzelném místě v severních Čechách vznikal v posledních letech film, který se jmenuje Film pro pamětníky.

Ten film má zvláštní atmosféru, zvláštní tempo a myslím, že pro spoustu lidí i zvláštní kouzlo. Do distribuce teprve vstoupí, takže, protože jsem jeho vznik sledoval z mírného povzdálí a s velkou dávkou sympatií, budu jejich reakci sledovat s velkým napětím; a ze stejného důvodu si netroufám ani na recenzi, protože jsem byl jeho vzniku příliš blízko.

Dan Dittrich, který byl jedním z autorů a také režisérem filmu se vyjádřil takhle:

Svět, v nějž jsem věřil, pomalu mizí. Začalo to ukřižováním a koncem matriarchátu. Od té doby ti silnější ve jménu dobra mordujou. Konec matriarchátu a ukřižování. Symboly zmaru.

Jsem starý unavený bílý hetero matcho muž. Od zesnulého kámoše, gaye, jsem dostal fotku. Fotku nádherné nahaté holky. Využil jsem toho, svlékl jedenáct krásnejch holek a natočil film.

Jestli máte i po tomto úvodu chuť se na to podívat, pojďte. Všechno jsou to cesty do neznáma.Před více jak třiceti roky se mě V.Ch. po zhlédnutí mého mladistvého pokusu o film ptala, co je to symbol. Chtěla, abych přemýšlel.

Je to odpověď Věře Chytilové.

Je to pokus o zachycení okamžiku krásy.

Je to splnění úkolu.

To není příliš konkrétní, že?

Ani v rozhovoru se nestal vykladačem svého díla:

Takže mohu ještě pouze přidat pár faktických údajů, tedy kdo se na filmu podílel a doporučit jít do bigrafu. Stojí to za to.

Hrají: Bukovčan Matúš/ Černoch Lukáš/Dostálová Doubravka/ Finger Martin/ Fišerová Anna/ Holík Jan/ Hrabák Vojta/ Chmelař Hynek/ Kulhánek Lena/ Kristeková Irena/ Legierski Tomsa/ Lesová Julie/ Majer Standa/ Mansfeld Jaroslav/ Maryško Jiří/ Nechvátal Matěj/ Palonciová Lucie/ Plouhar Jan/ Rohan Jan/ Ruská Michaela /Řehořová Natálie/ Stránská Pavla/ Uhlík Petr/ Vítů Marta/ Vostatková Linda/ Zach Roman

Scénář: Aneta Fodorová, Dan Dittrich

Střih: Jan Daňhel

Kamera: Lukáš Prokůpek

Zvuk:  Dominik Dolejší

Hudba: Ivan Acher

Tagy