weby pro nejsevernější čechy

Velikonoce na hradech a zámcích: vajíčka, perníčky a Clam-Gallasové

Jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou Velikonoce. Je to čas radosti a oslav, který si každý rok připomínají lidé po celém světě. V Libereckém kraji si lze o Velikonocích užít sváteční náladu na hradech a zámcích, které jsou ve správě Národního památkového ústavu.

Lidé využívají volna o Velikonocích také k nejrůznějším výletům. A právě spojení návštěvy památek s poznáním velikonočních tradic je tím zajímavým, co v prvních jarních dnech návštěvníky na hrady v regionu láká. I letos bude návštěva určitě vysoká,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na Grabštejně oslavy chystají od 8. do 10. dubna. Návštěvníky čeká velikonoční výzdoba prohlídkového okruhu s kaplí svaté Barbory a výtvarné dílny s malováním vajíček, perníčků, a výrobou jarních dekorací. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout dřevořezby z křížové cesty, které se ztratily v druhé polovině 20. století z kapliček a později na hradě z purkrabství.

Jde o číslo III – Ježíš klesá pod křížem poprvé, číslo V – Šimon Kyrenský pomáhá Ježíši nést kříž a číslo XIV – Tělo Kristovo je kladeno do hrobu. Tři vrácené výjevy z ukřižování Ježíše Krista byly nákladně zrestaurovány a vloženy do původních rámů ze 17 století. Hrad bude otevřen i na Velikonoční pondělí.

Státní zámek Lemberk pořádá od 6. do 10. dubna speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Velikonoční slavení a zvyky šlechty v období mezi 20. a 30. lety minulého století přiblíží průvodce. Mezi prvním a šestnáctým dubnem se pak uskuteční prohlídky velikonočně vyzdobených interiérů zimního okruhu na zámku v Zákupech.

Tagy