weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj opět láká k oblasti Máchova jezera

Máchovo jezero nabízí zážitky podobné těm u moře. Ne nadarmo se mu proto říká České moře. Stačí jen zavítat na jednu z písečných pláží a dopřát si zasloužený odpočinek.

Máchovo jezero a kraj v jeho blízkosti jsou jako stvořené pro rodinnou dovolenou. Koupání, nenáročný turistický terén, spousta přírodních a kulturních zajímavostí tady návštěvníky docela určitě zdrží,“uvedlaKvěta Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehled tipů na výlet či zábavu:

  1. Vítr do plachet

Zájemci si mohou vyzkoušet Windsurfingovou školu. Profesionální instruktoři si zájemce vezmou pod své plachty a výuku windsurfingu přizpůsobí jejich dovednostem, proto je vhodná pro začátečníky i pokročilé windsurfery. Kdo by chtěl přece jenom trochu pohodovější zážitek na vodě, může si zapůjčit paddleboard a na vlnách se prohánět klidnějším tempem po Máchově jezeře.

  1. Okolo Máchova jezera na kole

Cyklisté se mohou vydat na okružní jízdukolem Máchova jezera. Jízda ve stínu skrz borový les je nenáročná. Začít lze třeba na vlakové zastávce v Doksech. Z Doks podél jezera budou moci zájemci zamířit ke Starým Splavům po červené turistické značce, ze které se u rozcestí pod Lázeňským vrchem odpojí a zamíří doprava na Jarmilinu vyhlídku. Tam se jim naskytne výhled na Máchovo jezero, za kterým se bude tyčit hrad Bezděz. Dále je možné pokračovat podél jezera až k přírodní památce SWAMP, dále po cyklostezce 3045 k Břehyňskému rybníku a odtud zpátky do Doks. Tam lze navštívit kupříkladu  muzeum Čtyřlístku přímo v zámku Doksy.

  1. Za Máchovo jezero a ještě dál

Zkušení cyklisti se mohou vydat na delší výlet. Celý Kokořínsko-Máchův kraj je protkán hustou sítí cyklostezek. Liberecký kraj doporučuje například začátek na vlakové stanici Kanina, popřípadě ve městě Mšeno, a možnost vydat se k hradu Kokořín. Podél Kokořínských pokliček se stále po cyklostezce dostanou cyklisté k hradu Houska. Po cyklostezce 211 dorazí do Dubé a poté lze pokračovat k zajímavému útvaru, Čapské palici. Další zastávka může být zřícenina hradu Ronov. Odtud se dá jet do Zahrádek a do České Lípy.

  1. Hudba a show s tancem

Každé léto se koná jeden z nejznámějších tanečních open-air festivalů „Mácháč“. Historicky první festival se tam uskutečnil už v roce 1999. Už desítky let se fanoušci taneční hudby sjíždí do Doks a na pláž Klůček, kde je hlavní areál festivalu. Letošní ročník se uskuteční o víkendu 18.–19. srpna.

 

Tagy