weby pro nejsevernější čechy

Máme vybráno: hlasujte v soutěži pro varhany ve Smržovce

Pro čtrnáct oprav památek po celé České republice lze hlasovat do 31. srpna na internetu v soutěži Máme vybráno, kterou pořádá nezisková organizace Institut pro památky a kulturu. Liberecký kraj zastupují varhany v kostele svatého Archanděla Michaela ve Smržovce; vyhlášení výsledků se uskuteční 13. září na ministerstvu kultury v Praze.

Liberecký kraj podporuje obnovu památek z dotačního fondu i individuálními dotacemi v případě rozsáhlých obnov. V posledních letech tak došlo k výraznému posunu k lepšímu u mnoha z nich,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nyní se na rozeznění smržovských varhan pracuje. Postupuje se způsobem restaurátorské rekonstrukce podle historických funkčních varhan predigerovského typu z kostela v Roprachticích. Práce provádí firma Bohumil Žloutek a syn ze Zásady.

Projekt obnovy varhan ve smržovském kostele sv. Archanděla Michaela rovněž ze svého rozpočtu podporuje Liberecký kraj. Z programu Záchrana a obnova památek na restaurování v letech 2021 a 2022 putovalo 490 tisíc korun – 245 tisíc každý rok.

Tagy