weby pro nejsevernější čechy

Nenáročný krkonošský výšlap zavede k hrádku Aichelburg

Nejen v zimě otevírají Krkonoše návštěvníkům svou náruč. Nejvyšší české pohoří láká na řadu pozoruhodných míst i v létě. Například vycházková trasa nazvaná Aichelburg provede kolem významných pamětihodností v Horním Maršově a sousední Peci pod Sněžkou.

Jde spíš o vycházku, než o výlet. Na pár kilometrech se mohou návštěvníci seznámit s místní zajímavou historií,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výprava zavede na úbočí Světlé hory, jež se vypíná do výšky 1244 metry k opravenému lesnímu hrádku Aichelburg. Na trase je celkem 18 zastávek s tabulemi se čtyřjazyčnými texty. Na velkém úvodním panelu u parkoviště Na Kopečku si obrázku mohou turisté prohlédnout, co je bude na příštích osmi kilometrech čekat.

Cesta začíná na kopečku poblíž historického areálu hřbitova, prochází kolem řady významných a zajímavých objektů v Maršově a v Temném Dole. Odtud stoupá po lesních cestách, které nejsou vhodné pro horská kola, k opravenému lesnímu hrádku Aichelburg; cestou si je možné v galerii Veselý výlet půjčit klíče od hradní síně.

Půldenní vycházka pokračuje úbočím Světlé hory přes významný soubor lidové architektury na Velkých Tippeltových Boudách a končí u horské farmy Sosna s občerstvením na takzvaných Valšovkách.

Trasa nese jméno šlechtice Bertholda Aichelburga, který vlastnil maršovské panství v letech 1829 až 1861. Výrazně ovlivnil rozvoj východních Krkonoš a přispěl ke zlepšení života zdejších horalů. Podpořil založení sklárny a několika brusíren dřeva v Temném dole a postavil pilu se šindelárnou a přádelnu lnu. Proto nese jeho jméno.

Tagy