weby pro nejsevernější čechy

Českolipské muzeum hostí výstavu hub. Letos láká na vycházky do lesa

Tradiční podzimní výstavu hub hostí Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Bude k vidění v Galerii Chodba v hlavní budově muzea od 22. do 24. září a pořádá ji Ekoporadna Orsej ve spolupráci se studenty oboru ekologie ze SZŠ a SOŠ Česká Lípa.

Výstava je vždy lákadlem pro skutečné znalce, ale i běžné houbaře. Je tolik druhů, kolem kterých často jen projdeme, z obavy je nesbíráme, a přitom jsou to zajímavé a jedlé houby. Stejně tak jsou tu ale ty, na které musíme dávat pozor. A právě odborník může pomoci dobře je rozpoznat,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava započne v pátek 22. září v 9 hodin. Mezi 9. a 13. hodinou se odehraje tvořivý program pro žáky mateřských a základních škol. „Letos tu bude více dílen, protože mám k dispozici pomocnici, ale stále platí, že je nutné se u mě předem objednat. Vyrobíme si krásné dekorace z podzimních přírodnin. Nicméně i pro školy, které se přijdou jen podívat, bude připraven pracovní list, který budou moci vyplnit na místě, nebo si ho odnést a zpracovat až ve škole. Po celou dobu trvání výstavy bude samozřejmě opět připraveno doprovodné stanoviště s houbovými aktivitami,“řekla koordinátorka výstavy Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej.

Nebude chybět ani houbařská poradna. Mykolog Martin Kříž bude určovat přinesené houby a zodpovídat dotazy v sobotu 23. září od 13 do 17 hodin.

V minulém roce bylo vystaveno přes 270 druhů nalezených v Libereckém kraji, z toho více než třetina byly houby jedlé, jedovatých nebylo ani 40. Zájem o výstavu byl velký, proto v tomto roce muzeum nabízí také organizované vycházky na houby. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.muzeumcl.cz.

Vstup na výstavu i doprovodný program je zdarma díky přispění Libereckého kraje.

Tagy