weby pro nejsevernější čechy

Naivní divadlo Liberec uvede novou inscenaci na motivy života a díla Josefa Váchala

V sobotu 14. října 2023 se v Naivním divadle Liberec uskuteční slavnostní premiéra inscenace Horror vacui. Připravena jsou hned dvě premiérová uvedení v 17:00 a 19:00 hodin. Loutková novinka režiséra Filipa Homoly, která je určena dospívajícím a dospělým divákům, se volně inspiruje životem a dílem grafika, malíře a spisovatele Josefa Váchala.
První „naivní“ premiérou nové sezóny bude v libereckém loutkovém divadle inscenace inspirovaná životem a dílem Josefa Váchala, jeho dopisy-romány adresovanými Josefu Hodkovi, Jakubu Demlovi a dalším. A také Váchalovou knihou Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel. Režijně ji připravuje člen uměleckého souboru Naivního divadla Filip
Homola, v NDL podepsaný mimo jiné pod cenami ověnčeným titulem Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých. O zásadní výtvarnou složku se postaral pravidelný spolupracovník divadla Robert Smolík (O beránkovi, který spadl z nebe, Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! a další).
Imaginativní inscenace chce studentům i dospělým divákům poskytnout vhled do života a tvorby jedné z našich největších uměleckých osobností 20. století – grafika, malíře, řezbáře, spisovatele a filozofa Josefa Váchala (1884–1969). Mezi nejznámější díla tohoto za svého života zcela nedoceněného umělce patří parodie na brakovou literaturu Krvavý román, monumentální bibliofilie Šumava umírající a romantická či třeba ilustrace k Hradu smrti Jakuba Demla.
Zatímco slavnostní premiéra pro veřejnost se uskuteční v sobotu 14. října v 17:00 a 19:00 hodin, novou inscenaci začne Naivní divadlo hrát již od čtvrtka 12. října v dopoledních časech pro nejstarší žáky základních a studenty středních škol.

Tagy