weby pro nejsevernější čechy

Pekelské údolí láká nejen na bledule

Procházku skalním údolím v nivě Robečského potoka lze absolvovat v národní přírodní památce Peklo. Nalézá se u Zahrádek na Českolipsku a vede k ní červeně značená turistická stezka od tamního zámku. Přírodní památka se rozkládá na necelých šedesáti hektarech.

„Pekelské údolí je pověstné květy chráněných bledulí, které jsou z jara k vidění v ohromných plochách podél turistické trasy. Jsou v té době jedním z prvních lákadel a nádhernou podívanou pro návštěvníky. Přírodní památka je však přitažlivá v každém ročním období,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Počátkem 20. století upravil tehdejší majitel panství hrabě Vincenc Karel Kounic okolí zahrádeckého zámku v romantický krajinný celek, k němuž patřilo i Peklo. Robečský potok byl po celé délce toku v chráněném území splavněn a plavba na lodičkách patřila k oblíbeným zábavám šlechty.

Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly. Roku 1881 ohrozila Peklo stavba železnice, která tudy měla procházet. Na nátlak vlastivědného spolku Excursions-Club, veřejnosti a majitele pozemků hraběte Kinského byl projekt přepracován a roku 1898 překlenul údolí ocelový železniční most s klenutými oblouky, dlouhý 209 a vysoký 24 metrů nad osadou Karba.

Dnes vede Pekelským údolím čtyři kilometry dlouhá naučná stezka, určená pouze pro pěší turisty. Návštěvníci mají možnost se seznámit s přírodními silami modelujícími okolní pískovcové stěny a údolní nivou s výskytem chráněných a ohrožených druhů rostlin.

Poslední zastavení stezky se nachází právě v osadě Karba ležící na jižním konci údolí Robečského potoka. V lese v okolí jsou zbytky hradu Frýdlant, založeného Ronovci ve 13. století. Pro svoji romantickou polohu se Karba stala již začátkem 19. století oblíbeným cílem výletů. Místní zajímavostí rovněž je, že mnohé chalupy zde stojí v těsném dotyku pískovcových skal, částečně do nich vrůstají nebo je využívají jako sklepy.

Tagy