weby pro nejsevernější čechy

Hudební skladatel Marco Rosano míří do Turnova

Tradiční cyklus Turnovských hudebních večerů si pro Turnovany připravil hudebně i vizuálně podmanivou lahůdku. Pěvecké Duo KCHUN a taneční skupina Dekkadancers přivážejí Stabat Mater italského skladatele Marca Rosana, který představení navíc osobně uvede.
Stabat Mater, líčící bolest Panny Marie pod Kristovým křížem, je jednou z nejpřitažlivějších duchovních předloh, která zlákala nespočet hudebních skladatelů různých hudebních stylů a epoch.
Marco Rosano, který se narodil v Turíně a od roku 1995 žije a skládá v Belgii, složil tuto kompozici (v původním rozsahu pro kontratenor, housle, violu, violoncello a varhany) v roce 2004. Je napsaná v barokním stylu a je výsledkem pětileté spolupráce Marca Rosana s pěvcem Andreasem Schollem. Ten také poprvé uvedl její kompletní provedení v únoru 2008 v City Recital Hall v Sydney, a to s australským Brandenburg Orchestra pod vedením Paula Dyera.


V Turnově se interpretace, za doprovodu violoncella Eduarda Šísteka, ujmou tenorista Martin Prokeš a barytonista Marek Šulc, kteří společně tvoří Duo KCHUN.
Skladba Stabat Mater inspirovala též taneční soubor Dekkadancers v čele s Ondřejem Vinklátem, trojnásobným držitelem Ceny Thálie. Ten se, spolu se svým kolegou Štěpánem Pecharem, ujal i role
choreografa. Dekkadancers se díky Stabat Mater vrací ke kořenům, zachycují její myšlenku a malují její obrazy čistě pomocí pohybu.
Ve středu 22/11 vás v turnovském divadle čeká unikátní hudebně-taneční večer plný podmanivé hudby, zpěvu a tanečního umění.

Tagy