weby pro nejsevernější čechy

Historie brutalistních městských lázní v Chomutově

Kdy začali Chomutované mluvit o lázních a kdy se nakonec postavily? A proč to trvalo tak dlouho. I na tyto otázky dává odpověď výstava o historii městských lázní.

Konat se bude ve vestibulu dnes nevyužívané budovy v sobotu 25. listopadu od 14.30 hodin. „Vernisáž bude v lázních, ale výstavní panely následně budou viset v Galerii město, tedy v útrobách kruhového objezdu u bývalého zimního stadionu,“ říká jeden z organizátorů výstavy Jan Rödling ze spolku Kuprospěchu. Budova je dlouhodobě nepřístupná. „I při samotné vernisáži se budeme pohybovat všichni jenom ve vestibulu, prohlídka dalších prostor není možná,“ dodává.

Součástí vernisáže bude i promítání dobového historického filmu a kratší výklad o historii budovy. Výstavu pořádá spolek Kuprospěchu, který tak navazuje na dlouhodobou práci o umění a architektuře v Chomutově v 60. až 80. letech 20. století. Co se týká architektury, předcházející výstavy byly o historii tzv. experimentů, brutalistických výškových budov, nebo o přestavbě Palackého ulice.

O stavbě městských lázní uvažovalo město již za Rakouska-Uherska, nakonec se je podařilo otevřít až v roce 1980. Stavbu provázely komplikace, nové budově musel ustoupit i evangelický kostel.

Výstava vznikla za podpory statutárního města Chomutova, kterému organizátoři děkují i za zpřístupnění vestibulu.

Foto: Otevření městkých lázní v roce 1980. Zdroj: Oblastní muzeum v Chomutově

Tagy