weby pro nejsevernější čechy

Obnova poutního areálu v Horní Polici pokračuje, nyní dojde na faru

Několikaletou rekonstrukcí prochází barokní poutní areál soustředěný okolo kostela navštívení Panny Marie v Horní Polici. Doposud proměnou prošly kostel, zvonice, ambit a další exteriéry. Nyní je připraven projekt další, již třetí etapy.
V ní se počítá s generální opravou barokní fary, která je ve špatném stavu a nutně potřebuje obnovu zvenčí i zevnitř. K tomu je nutné provést dílčí statická opatření, faru odvlhčit a opravit část ohradní zdi s farou spojené.


„Poutní areál Navštívení Panny Marie v Horní Polici patří k nejvýznamnějším památkám Libereckého kraje. Kraj opakovaně přispívá na jeho obnovu. Doporučuji všem toto výjimečné místo navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Odstraněn byl přístavek nad ohradní zdí a obnovou prošla částečně rozpadlá ohradní kamenná zeď, která je spojená s budovou arciděkanství. Zeď byla omítnuta a natřena bílou vápennou barvou, korunu kryjí pálené tašky. Po obvodu jižní a západní strany arciděkanství byl vybudován odvětrávací kanál, zakončený okapovým chodníkem.
Poutní areál slouží ke svému původnímu účelu – náboženskému. Konají se zde pravidelné bohoslužby, poutní mše a mše svaté u příležitosti významných liturgických svátků. Areál je
denně přístupný. Do kostela lze nahlédnout, v neděli je pak zcela otevřen. Je možné také domluvit individuální návštěvy a exkurze.

Tagy