weby pro nejsevernější čechy

80 let od největší masové vraždy československých obyvatel připomene Památník ticha

Osmdesát let od největší masové vraždy československých obyvatel připomene Památník ticha pietní akcí Vzpomínka na BIIb ve čtvrtek 7. března v 19 hodin ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze. V rámci komponovaného programu diváci zhlédnou koncert Škampova kvarteta a fragment divadelního představení …because of Alma v režii Jaroslavy Šiktancové. Pietní akce se koná u příležitosti smutného výročí vyhubení tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi.
„Památník ticha Vzpomínkou na BIIb připomene zásadní výročí letošního roku spojené především s příběhy rodin a dětí. Psala je doba, která se vymkla veškerým parametrům pochopitelnosti i uvěřitelnosti. Události starší než tři čtvrtě století se však aktualizují válkami současnými, jejichž dopad na civilisty se pro paměťové instituce stává základním klíčem k chápání toho, co se stalo, i toho, co se děje dnes,“ říká ředitel Památníku ticha Pavel Štingl.
Mnoho z těch, kteří zahynuli v Terezínském rodinném táboře, žili ve falešné naději, že budou jejich rodiny v Osvětimi – Birkenau pohromadě a dětem zůstane možnost vzdělávání velmi vzdáleně připomínající minulý život. Záměr, pro nějž byl tento osvětimský barák udržován v mimořádném režimu, se však neuskutečnil. V noci z 8. na 9. března 1944 nahnali nacisté do plynových komor 3500 žen, mužů i dětí z lágrbaráku BIIb (označení pro osvětimský blok, kde sídlil Terezínský rodinný tábor).
Byla to největší jednorázová masová vražda československých obyvatel v národní historii.
Poctu zesnulým vzdají v rámci pietní akce Vzpomínka na BIIb organizátoři formou divadelní a koncertní. Program zahájí fragment divadelního představení …because of Alma divadelního souboru BodyVoiceBand o životním příběhu slavné hudebnice a dirigentky ženského orchestru v Osvětimi Almy Rosé v hlavní roli s herečkou Annou Brouskovou s hudebním doprovodem smyčcového kvarteta Alma Ansámbl. Následovat bude skladba amerického minimalisty Stevea Reicha Different Trains v podání Škampova kvarteta. Významný americký autor ve svém hudebním díle z roku 1988 spojil své dětské zážitky z cest vlaky mezi Los Angeles a New Yorkem s poděkováním za to, že žil v Americe a
ne v Evropě, kde by podobnými vlaky putoval, jako jeho příbuzní, do koncentračního tábora. Pietní akci uzavře Škampovo kvarteto skladbami Passacaglia a Fuga pro smyčcové trio skladatele Hanse
Krásy, autora dětské opery Brundibár, který v Osvětimi v roce 1944 zahynul ve věku nedožitých čtyřiceti pěti let. Vstup na akci, kterou bude moderovat Jan Bumba, je pro veřejnost zdarma. Pro vstup je nutné rezervovat místa na rezervace@pamatnikticha.cz do vyčerpání kapacity.
Podle vzpomínek spisovatele a překladatele židovského původu Pavla Stránského z knihy Poslové obětí Terezínský rodinný tábor nacisté založili jako zástěrku za účelem manipulace s veřejným míněním. V září roku 1943 dopravili nacisté do tohoto tábora dva transporty z Terezína, v prosinci téhož roku dva další a poté tři v květnu roku 1944. Každý transport měl zůstat v táboře šest měsíců a pak zemřít v plynových komorách. Zaplynované měli nahradit „čerství“ vězni, aby případná komise Mezinárodního červeného kříže zjistila, že jsou vězni v „dobrém“ stavu. V onu osudnou noc v březnu 1944 odvezli nacisté, až na malé výjimky, všechny dosud žijící vězně ze zářijového transportu do plynu.
Vzpomínku na BIIb organizuje Památník ticha/Památník šoa Praha ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Národní galerií Praha, Městskou částí Praha 7, Institutem Terezínské iniciativy, Památníkem Terezín, Federací židovských obcí v ČR, Židovskou obcí v Praze, Nadačním fondem obětem holocaustu a Centrem současného umění DOX.

Tagy