weby pro nejsevernější čechy

Den pro dětskou knihu

Velmi aktivní dětské oddělení Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem je pověstné a známé častým pořádáním doplňkových programů pro dětské čtenáře i jejich rodiče. Populární jsou akce TATÍNEK ČTE DĚTEM, časté návštěvy nejrůznějších divadelních spolků, autorská čtení či LISTOVÁNÍ Lukáše Hejlíka, které je vždy beznadějně vyprodané.

V sobotu 24.listopadu se v budově dětského oddělení v Churchillově ulici konal tradiční DEN PRO DĚTSKOU KNIHU. Program byl nabitý, pestrý a bohatý a přilákal velké množství dětí. Ty mohly např. v ilustrátorské dílně s Klárou Zahrádkovou vyzkoušet své kreslířské umění k pohádce o koni a hadovi nebo si v jiné výtvarné dílničce vyzkoušet výrobu netradiční ptačí budky jako závěsné ozdoby třeba do okna. Dětem se také představily hned dvě spisovatelky. ANETA HOLASOVÁ přečetla ukázky ze své knížky LUMÍR VČELAŘÍ, kde se děti seznámily s významem včel pro přírodu a mohly dokonce i ochutnat med a prohlédnout si zblízka včelí úl Martina Záhlavy.

Se svými knížkami seznámila děti i rodiče autorka dnes již známých knih Tajemství za sněhovým knírkem, Cesta kolem světa za 31 písmen nebo Neboj, neboj MILADA REZKOVÁ.

Vydařené odpoledne pak uzavřela pohádka DIVADLA LÍŠEŇ na motivy budhistických příběhů o významu nepatrných bytostí SPOUTANÝ TRÁVOU. Ačkoli byla pohádka určena spíše větším dětem, v magickém prostředí stínového divadla okouzlila i ty nejmenší. O doplnění výborné atmosféry celého odpoledne se postarala se svou nabídkou ČAJOVNA U SPÍCÍHO DRAKA.

Tagy