weby pro nejsevernější čechy

SCHICHTOVA EPOPEJ V MUZEU

Na vernisáže či na zahájení výstav v Muzeu města Ústí nad Labem přijde většinou jen pár opravdových zájemců. V úterý 27. listopadu byla situace zcela jiná. Císařský sál byl nadkapacitně zaplněn a přítomnost např. pana senátora Kubery, zástupce magistrátu či zástupců ústecké univerzity dávala tušit, že tentokrát jde o významnou událost. V rámci oslav stoletého trvání české (československé) republiky a s připomenutím 170 let od založení Schichtových závodů byla zahájena více jak rok připravovaná výstava  SCHICHTOVA EPOPEJ.  Jde o soubor obrazů (původně 26), které si u německých malířů objednala rodina Schichtova k desátému výročí trvání republiky a jejichž náměty jsou slavné a známé události z českých dějin.

V úvodním slovu ředitel muzea VÁCLAV HOUFEK připomněl, že první výstava, věnující se Schichtovým závodům (později SETUZA, dnes STZ), byla v muzeu již v roce 1988. Už tehdy narazil na stopu EPOPEJE a muzeum získalo první obraz Příjezd prezidenta Masaryka do Prahy roku 1918. Připomněl také význam Schichtových závodů a celé Schichtovy rodiny pro ústecký region i skutečnost, že to byl jeden z nejvýznamnějších podnikatelských rodů v Čechách. Díky nim a jejich výrobkům bylo Ústí nad Labem známo téměř po celém světě. Zmínil také, že Schichtovi byli velkými příznivci umění (podporovali divadlo), vlastnili PRVNÍ přístroj na promítání zvukového filmu a díky nim proběhla úplně první premiéra zvukového filmu v Československu v roce 1929 (v budově dnešního sídla Činoherního studia).

Celé zahájení mělo o to slavnostnější ráz, že na ně byli pozváni potomci průmyslnického Schichtova rodu, kteří přijeli z celého světa.

Kurátor výstavy Martin Krsek zdůraznil, že je to zcela poprvé, kdy je tak velká část souboru obrazů (nikoliv však celá Epopej) prezentována veřejnosti.

Výstava SCHICHTOVA EPOPEJ bude k vidění v Muzeu města Ústí nad Labem do června 2019.

 

Tagy