weby pro nejsevernější čechy

Činoherní studio přivítalo novou posilu

Hned dvě změny hlásí od nového roku 2019 ústecký činoherák. Ke střídání stráží došlo na postu uměleckého šéfa, kde Jana Plouhara nahradil DAVID ŠIKTANC, který se od počátku 47. sezóny stal také kmenovým režisérem Činoherního studia.

DAVID ŠIKTANC (1987)  narozen v Praze, kde i vystudoval režii na DAMU. V Činoherním studiu debutoval inscenací Ewalda Palmetshofera hamlet je mrtev, bez tíže, za níž byl v roce 2011 odměněn Cenou Marka Ravenhilla za nejlepší českou divadelní inscenaci nového textu. V dubnu roku 2017 zde nastudoval drama Homo Faber s Martinem Fingerem v hlavní roli, jenž byl za svůj výkon nominován na Cenu Thálie, Cenu divadelní kritiky či Cenu Divadelních novin. V Ústí zrežíroval drama Witolda Gombrowicze Pornografie a momentálně vede zkoušení před premiérou komedie Pan Kolpert. David v minulosti spolupracoval se Švandovým divadlem, Moravským divadlem Olomouc, Východočeským divadlem Pardubice, Divadlem na Vinohradech, Divadlem pod Palmovkou či Komorní scénou Aréna v Ostravě.

Od ledna 2019 dostává novou posilu i dámská šatna. K Martě Vítů, Aničce Fišerové a Aničce Kratochvílové přibude mladá, ale výrazná herečka ZUZANA TRUPLOVÁ (1990),která přichází do angažmá po sedmiletém působení v Komorní scéně Aréna (Ostrava).

Čím tě nalákalo Činoherní studio a vůbec Ústí nad Labem?
„Když jsem se rozhodla, že z Arény odejdu, tak jsem hledala divadlo, které jí je podobné. Ať už velikostí, tak i stylem. A Činoherák znám a přišlo mi to jako nejlepší volba. Říká se o nich, že jsou tým, který drží spolu, který je semknutý, což jsem taky hledala. Protože do obyčejného angažmá, kde si každý jede jen to své, můžu jít kdykoliv a dělat pak divadlo jen jako práci. Ale jestli to má být dost podstatná součást mého života, tak potřebuju to rodinné zázemí.“
Co čekáš, že tě v Ústí čeká?
„Doufám, že něco dost podobného jako tady, hlavně co se týká souhry s kolegy, společné práce. Divadlo je kolektivní záležitost, a i když jsi sebetalentovanější, tak sám prostě nic nezahraješ. Proto si strašně moc přeju, aby to tam skutečně bylo takové jako tady. Bude to zápřah, čekají mě velké role, hned na začátku začnu zkoušet hlavní roli v německé absurdní konverzačce Pan Kolpert, pak budeme dělat s Janem Prušinovským hru Lobby Hero, což jsou jen čtyři herci a já jsem tam jediná ženská a pak se má dělat Sen noci svatojánské, u čehož se trochu modlím, ať nejsem Helena nebo Hermie (smích). Bude to náročné, dobře se tam uvést a spojit to s dohráváním tady, kde budu mít ještě Tři sestry, Komiks a Zabijáka Joe.“

(zdroj : Činoherní studio)

Tagy