weby pro nejsevernější čechy

Houpáči nebo Zrní? Petr v tom má jasno.

Taky se vám zdálo, že se leden tak hrozně vleče? Mně teda jo, ale dočkal jsem se, únor je tu, za chvíli březen, pak duben. Ale ještě tam chvíli budem. Pojďme se mrknout, co novýho a dobrýho nás čeká tady na severu v kultuře první únorový týden.

Hned zítra, tedy v pátek 1. února, má severský fanoušek český alternativní hudby malér. Musí se rozhodnout mezi dvěma koncertama. Upřednostní děčínskou La Garage Noir a koncert Zrní, nebo se podívá do Hospody u letního kina v Litoměřicích na Houpací koně? Zrní jsou klubová jistota, do Děčína jedou představit a prodávat nové EP Spící. Houpací koně startují jarní tour k nové desce Desolation Peak, která je hodně ovlivněná životem a poetikou Jacka Kerouaca. Já vám tu možnost volby nezávidím, ale moje preference jsou jasný. Mám raději frontmana v botech, bosý nohy se mi eklujou, proto volim Litoměřice. Uvidíme se tam?

V nezvyklý čas a v nezvyklou hodinu promítá kino v Hraničáři jeden ze zásadních filmů loňského roku, epos Paula Thomase Andersona Nit z přízraků. Anderson opět do tohoto životopisnýho dramatu módního návrháře potkávajícího svou životní můzu angažoval svého dvorního herce Daniela Day-Lewise a opět vsadil na dechberoucí obraz a scénickou hudbu Jonnyho Greenwooda z kultovních Radiohead. Jestli míváte po prokalenym víkendu a tučnym nedělnim obědě pocit, že by s váma mohlo a mělo něco hejbnout, mocně doporučuju návštěvu ústeckýho Hraničáře. Anderson je jeden z žijících klasiků současný kinematografie, jeho filmy jako Hříšné boogie, Až na krev, Opilí láskou či Magnólia by vám při rozhodování, co s nedělním odpolednem, měly podat pomocnou ruku. Pište si do diáře: neděle 3. února v 15 hodin.

Ještěže je tady s náma hudba. Ta pomáhá. Je vám smutno, teskno? Máte blbou náladu, nebo pocit, že stojíte za prd? Nebo se vám naopak všechno pod rukama proměňuje ve zlato a jste opravdu ve formě? Všechny tydle pocity nemáte jen vy, ale z těch několika miliard lidí na zeměkouli asi každej druhej. Ale ne každej to umí prodat jako Sharon Van Etten. Osmatřicetiletá americká písničkářka natočila a letos v lednu vydala album Remind Me Tomorrow a protože už měla dost všech hořkostí, se kterejma musela denně svádět marnej boj, rozhodla se, že teď na to půjde jinak. Výsledkem je barevná, optimistická deska, která normálně oslavuje každodenní život s rodinou, dětma a přáteli.

Tagy