weby pro nejsevernější čechy

Salvador Dalí v Žitavě a v Görlitz

Často se říká, že některý malíř je dobře známý, populární a já nevím co ještě, ale tohle v podstatě platí jenom pro pár vybraných jedinců za celé dějiny umění. Ten, o kterém to platí bezezbytku, je Salvador Dalí. A my teď, milí severočeši, můžeme kouknout na výstavu jeho děl hned tady za rohem. Nejsou to, pravda, jeho obrazy, ale grafiky. O to je to možná lepší. Můžeme se podívat, jak to vlastně dělal a najdeme tu i motivy, které právě z obrazů známe.
Tedy: dneska 1/2/2019 byly otevřeny hned dvě výstavy tohoto umělce.  Jednu najdete v Žitavě, druhou potom o pár kilometrů dál, v Görlitz.

Na společné výstavě v Kulturně historického muzea v Görlitz a Městských muzeí v Žitavě budou k vidění grafická díla Salvadora Dalího (1904 – 1989) ze soukromé sbírky sběratele umění Helmuta Rebmanna. Součástí rozsáhlé vyjímečné kolekce Dalího děl, kterou pan Rebmann sestavuje již od roku 1980, jsou i cenné exempláře Dalího zkušebních tisků.

Vstupenka na obě výstavy vyjde na osm euro a k dispozici jsou i vstupenky zvýhodněné za pět pade.

Já jsem chtěl ušetřit, a tak jsem se vypravil na vernisáž, ale stejně neušetřím, protože jsem zaprvé viděl jenom tu část expozice, která je vystavena v Žitavě a zadruhé tu bylo tak strašně narváno, že mi chyběl klid na to prohlédnout si všechno v klidu a pozorně.

Jsou tu totiž věci, u kterých běžný (ne)znalec mistrova díla by jeho autorství neuhodl ani náhodou, jsou tu díla, ve kterých odhalíte, že ten jeho, někdy trochu teatrální přístup k prezentaci vlastní osoby a práce, bylo opravdu jenom divadlo, ale u malířských štaflí nebo u stolu, kde kreslil a skicoval, seděl chápek, kterému to v hlavě šrotovalo a ve které to chodilo úplně jinak, než je běžné.

Tohle jsou výstavy, o kterých se určitě bude mluvit, protože je to prostě TEN DALÍ, ale doporučuju všem, kteří se do Žitavy nebo Görlitz vypraví, představu Dalího odložit někde venku na lavičce a prohlédnout s ji bez všeho toho balastu, který se na mistra za všechna ta léta navalil.

Tagy