weby pro nejsevernější čechy

Naše sebrané trable, premiéra Malého divadlo je i první zahraniční premiérou autora Paula Lucase

Myslel jsem si, že úplně všichni herci a úplně všechny herečky hrají inscenaci Dostojevského Běsů o které jsme psali tuhle, ale ne. Pár jich zůstalo, přidali se lidé z kanceláří a tak je na světě nová inscenace, kterou dnes (15/2/2018) uvede Malé divadlo.

Režisér Petr Palouš a dramaturg Jiří Janků si vybrali hru Naše sebrané trable málo známého (spíš neznámého) autora Paula Lucase, kterou anotace uvádí takto: Každý z nás jistě v životě zažil období, kdy se prostě nedaří. Ať děláte, co děláte, smůla se vám lepí na paty, jedna nepříjemnost střídá druhou a okolí vás zaplavuje pouze špatnými zprávami. V takových chvílích se začneme ptát, proč se to vlastně děje. Je to naše vina, může za to někdo jiný, nebo je to snad osud? Dají se takové věci ovlivnit, nebo je to vše napsáno někde ve hvězdách? Přesně tuto otázku si kladou také Hannah a její otec Vaughan, hlavní hrdinové hry Paula Lucase Naše sebrané trable. Dostali se do tíživé sociální situace, živí se, jak se dá, a aby toho nebylo málo, stanou se obětmi vyděračů, kteří unesli jejich matku, respektive Vaughanovu ženu. Není to však obyčejný únos a lupiči žádají denně nové výkupné. Trable a problémy hlavních hrdinů narůstají, jak se však záhy ukáže, nejsou jediní, kdo má problémy. Vzápětí totiž zjistíme, že smůla se lepí na paty také dalším postavám – dvojici únosců, bratrům Leytonovi a Regovi, neúspěšnému sebevrahovi Oliverovi i lehce potrhlé pošťačce Margot. Začne se rozehrávat kolotoč absurdit, naprosto neočekávatelných situací a také originálního, typicky britského humoru. Dějí se zde věci, naprosto nevídané, nečekané a půvabně střelené.

Vypadá to složitě? Ale vlastně to tak hrozně složité není. Sestava méně či více pošahaných týpků se potká za více či méně pošahanných okolností a víceméně je všechny nakonec vyřeší (stylemlimonádového Joea). Situace jsou to absurdní, jejich řešení nabízí příležitost rozvinout je docela ad abusordum, z čehož vzniknou zápletky a momenty komické a herecký ansámbl je dokáže zahrát tak, že jim vlastně můžeme věřit. To je u komedií tohoto typu to nejdůležitější a libereckým se to daří.

Možná bude několik repríz trvat, než se usadí to správné tempo, nicméně si už teď troufnu odhadnout, že publikum se pro sebrané trable najde a bude ho dosti.

(Jsem zvědav, jestli se nepletu))

Krátce se ještě vrátím k postavě autora hry, k Paula Lucase. Už na tiskové konferenci zaznělo, že se o něm nedají najít téměř žádné informace ani v době internetu, kdy je popsáno skoro všechno, ale opravdu: je to tak. Na chvíli jsem podlehl dojmu, že se snad jedná o další vtip nebo spíše mystifikaci (ostatně příchylnost Petra Palouše k britským textům a reáliím je známá), ale tak jednoduché to není. Tu a tam inernet o Paulu Lucasovi nějaký odkaz vyplivne (a recenze to nejsou úplně bombastické, Martin McDonagh to opravdu není), ale třeba wiki zarytě mlčí.

Podle toho, co víme, je to jeho první uvedení na zahraničním jevišti, takže mu pár hodin před českou premierou můžeme vzkázat jenom tfuj tfuj tfuj a zlomte vaz!

Překlad: Petr Fantys
Režie: Petr Palouš
Dramaturgie: Jiří Janků
Výprava: Jitka Moravcová
Hudba: Petr Čermák

Osoby a obsazení:
Hannah Michaela Foitová
Vaughan, její otec Václav Helšus
Leyton Jakub Kabeš (j. h.)
Reg, Leytonův bratr Přemysl Houška
Margot, listonoška Jana Hejret Vojtková
Oliver, cesťák Michal Lurie

Tagy