weby pro nejsevernější čechy

Liberecké divadlo F. X. Šaldy uvede Verdiho IL TROVATORE

Všechny city jsou vyhnány na ostří, láska a nenávist, obětavost a pomsta, žárlivost, touha po moci, brutalita, k tomu přistupuje ještě nejasnost v ději a charakterech osob, kterou ozřejmí jen znalost původního španělského dramatu, píše se v encyklopedii Opery z roku 1955 o Verdiho Trubadůrovi, tedy díla Il Trovatore uvedeného poprvé v lednu roku 1853 v Římě.

Hudební hodnotu díla však to vše nijak nesnižuje, pokračují autoři. Její melodie jsou přímo marnotratně bohaté a výrazné.

Text z roku pětapadesát myslím docela stačí pro stručnou charakteristiku Verdiho opery, která patří do zlatého operního fondu a, jak říká dirigent Martin Doubravský, měla by být v repertoáru každé operní scény alespoň jednou za generaci.

Je zvykem opatřit díla zpívaná v původním jazyce titulky, u Verdiho je však sotva stačíte číst, když se necháte unést jeho hudbou. Občas sice mrknete, o čem je asi tak řeč, ale úplně moudří z toho asi nebudete, jenomže to vůbec nevadí. Síla opery je ve výrazu, v pocitu, v prožitku.

A trubadůr tuhle energii má.

Nebojte se opery, vykašlete se na ty fragmenty, které občas zaslechnete v nějaké reklamně na pizzu a dejte si to pěkně celé v celku. Od pátku 8/3/2019 máte možnost v libereckém Šaldově divadle.

hudební nastudování I dirigent Martin Doubravský
režie Peter Gábor
scéna Michal Syrový
kostýmy Tomáš Kypta
sbormistr Anna Novotná Pešková
pohybová spolupráce I asistent režie Šárka Brodaczová
dramaturgie Linda Keprtová

Leonora: LÍVIA OBRUČNÍK VÉNOSOVÁ
MIROSLAVA ČASAROVÁ
Manrico: PAOLO LARDIZZONE
Azucena: KATEŘINA JALOVCOVÁ
PETRA VONDROVÁ
Hrabě Luna: JIŘÍ RAJNIŠ (ml.)
ANDRIJ SHKURHAN
Ferrando: JURIJ KRUGLOV
PAVEL VANČURA
Inez: VĚRA POLÁCHOVÁ
Ruiz: SERGEY KOSTOV
DUŠAN RŮŽIČKA
Starý cikán: ANATOLIJ OREL
Posel: HYNEK GRANIA

Tagy