weby pro nejsevernější čechy

Nová výstava v muzeu dýchá zapomenutou krásou starých kin

Svůj první projektor získal v roce 1973 a to OP 16. Do té doby jen jako kluk obdivoval otcův OPTILUX, kterým se doma promítaly 8 mm němé filmy jako Ferda Mravenec, Pepek Námořník či filmy s Chaplinem. V roce 1973 byl také spoluzakladatelem místního filmového studia v Krupce, kde spolu s partou nadšenců natáčeli dokumentární filmy o veškerém dění ve městě. Od té doby začaly do jeho sbírky přibývat projektory a kamery.

Dnes má pan MILOŠ ŠTĚPÁN ve své sbírce na dvě sta projektorů a kamer různých filmových velikostí a formátů. Často jde o unikáty, které rozebral do posledního šroubku, opravil a zprovoznil, tedy vrátil jim jejich život a a původní účel. Kromě projektorů a kamer obsahuje jeho sbírka další téměř čtyři stovky exponátů, které patří k filmařskému příslušenství, ať už to jsou lepičky, převíječky, objektivy či samotné cívky s filmy nejrůznějších formátů.

Od 8. března až do 2. června je část jeho sbírky ke spatření v Muzeu města Ústí nad Labem na výstavě HISTORICKÁ FILMOVÁ TECHNIKA. Na slavnostní vernisáži připomněl ředitel muzea pan Václav HOUFEK, že Ústí nad Labem má opravdu dlouhou tradici v promítání filmů. Už v březnu 1897, dva roky po premiéře bratří Lumiérů v Paříži, se v zadním sále sokolovny (dnes Budvarka) uskutečnilo také první ústecké promítání. První stálá kina v Ústí pak byla založena v roce 1909 (Londýn na Mírovém náměstí) a o půl roku později začalo promítat další velké kino v dnes již neexistujícím Elysiu (nacházelo se v prostoru dnešního kruhového objezdu pod Větruší a zmizelo spolu s mnoha dalšími budovami po bombardování města v roce 1945). Ústí nad Labem se také pyšní tím, že se tu jako první v českých zemích promítal zvukový film (v budově ve Varšavské, kde dnes sídlí Činoherní studio).

Z doplňkových informací se například dozvíte, že velmi brzy po objevu filmu se natáčely i erotické a pornografické filmy pro soukromé sbírky, také to, že promítání bylo vpravěkých dobách kinematografie životu nebezpečné, na vlastní oči můžete spatřit historickou laternu magicu, předchůdkyni projektorů. Součástí výstavy budou komentované prohlídky, které má v plánu sám vlastník sbírky Miloš Štěpán dvakrát do měsíce.

 

Tagy