weby pro nejsevernější čechy

Další chystanou premiérou Činoherního studia je antiutopické sci–fi připravené pro komorní scénu Obejvák

Sedmou premiérou 47. sezóny Činoherního studia je inscenace Ministerstvo školství a vědy Ukrajina–text mladé současné ukrajinské autorky Anastasii Kosodii. Příběh o cestování v čase, kde se budoucnost prolíná s přítomností a minulost s budoucností. Inscenace vznikla v rámci koprodukčního projektu Dialog bez hranic, který produkuje Činoherní studio ve spolupráci s ukrajinskýmLesia Ukrainka Academic Drama Theatre ve Lvově.

Dialog bez hranicje unikátním projektem, kde se bude moci ukrajinské i české obecenstvo seznámit se současnou ukrajinskou a českou dramatikou a poetikou mladých česko–ukrajinských tvůrců. Činoherní studio uvede v české premiéře titul Ministerstvo školství a vědy Ukrajina,lvovská scéna inscenuje text mladé české dramatičky Moniky Kaňové Lidi. Ten se umístil na třetím místě v rámci Anonymní dramatické soutěže agentury Aura–Pont. Obě inscenace budou mít i své zahraniční premiéry–Ministerstvo školství a vědy Ukrajina bude uvedeno ve Lvově v říjnu 2019 a Lidi budou součástí programu ústeckého divadelního festivalu KULT v říjnu 2019.

Ministerstvo školství a vědy Ukrajina režíruje Hana Marvanová. „Toto jméno se neobjevuje v Činoherním studiu poprvé, již v roce 2017 připravila tato mladá režisérka ve studiové scéně Obejvák scénické čtení Maso v plechovce německého autora Ferdinanda Schmalze z projektu Překročit hranice,“uvedla dramaturgyně inscenace Dagmar Haladová.

Hra Ministerstvo školství a vědy Ukrajina na pozadí žánru sci-fi transponuje ukrajinskou minulost i budoucnost, kde byrokratický systém tyranizuje společnost. Ústřední dvojicí příběhu je manželský pár Gleichmannů Váňa (Adam Ernest) a Táňa (Anna Kratochvílová). Táňa je cestovatelkou v čase a jelikož i ona žije a je utlačována byrokratickým systémem, rozhodne se porušit pravidla. Zůstává v minulosti a spustí paradox Mykola Chvylovyj (Jaroslav Achab Haidler). Mykola Chvylovyj byl ukrajinským spisovatelem, jenž spáchal sebevraždu v důsledku ztráty iluzí o komunistické ideologii. Táňa hledá u Mykoly útěchu, porozumění a naději. Její muž Váňa zůstává sám a jeho jediným společníkem je Počítač (Marta Vítů), ten ovšem slouží Ministerstvu školství a vědy Ukrajina (MŠVU). Váňa se za jeho pomoci snaží Táňu najít, ale v důsledku možného střetu zájmů k opětovnému shledání manželů nedojde. Váňovo poznání beznadějné budoucnosti Ukrajiny a ztráta manželky jej dožene k sebevraždě. Historie se opakuje.

Scénu a kostýmy připravila Anna Chrtková, ta s Činoherním studiem spolupracovala na scénickém čtení Zbytky záře. Hudbu složila Kristýna Hulcová, jež pracovala i pro scénické čtení Maso v plechovce. O videoprojekce se postaral kameraman Martin Studecký.

Česká premiéra se uskuteční 19. 4. 2019 na studiové scéně Obejvák od 19 hodin.
Reprízy jsou naplánované na 22. 4., 3. 5. a 27. 5. 2019.

Anastasiia Kosodii: Ministerstvo školství a vědy
Překlad: Jekaterina Gazikuna
Režie: Hana Marvanová
Dramaturgie: Dagmar Haladová
Dramaturgická spolupráce: Adam Ernest
Úprava textu: Hana Marvanová a Dagmar Haladová
Scéna akostými: Anna Chrtková
Video: Martin Studecký
Hudba: Kristýna Hulcová

Osoby a obsazení:
Váňa: Adam Ernest
Mykola Chvylovyj: Jaroslav Achanb Haidler
Počítač:Marta Vítů
Sbor cestovatelů v čase (Táňa): Anna Kratochvílová

Tagy